До месец бившото военно поделение в град Симитли отваря врати като бизнес зона. С 4.5 млн. лв., по-голямата част от които осигурени по проекти на ЕС, е изградена изцяло нова инфраструктура, част от сградите на бившата казарма са реконструирани, оказана е техническа помощ за управленските екипи на т. нар. "бизнес зони".

Това е и един от основните проблеми, с които се е сблъскал екипът, работещ по реализацията на мащабния проект. Очаква се там да се установят производствени предприятия, складови бази и други.

Според Концепцията за Конверсия на военните бази, одобрена от правителството, военната база в Симитли, попадащ в Югозападния района за планиране, е идентифицирана като успешен проект за пилотна конверсия и превръщане в бизнес зона. Симитли и Разград са градовете, които са пилотни за конверсия на бившите казарми. У нас обаче няма правна рамка за регулиране на тези структури. Няма дори определение "Що е индустриална зона?".

Общинска бизнес зона "Стримон" ще заработи като сдружение с нестопанска цел. Кметът на общината Апостол Апостолов е категоричен, че 176-те декара, прехвърлени безвъзмездно на общината от МО, както и инвестицията, направена до момента, за индустриалната зона, ще гарантират висока заетост на местното население, привличане на инвеститори от страната и чужбина. Още преди месеци наемателите на складови помещения в Благоевград се заканиха, че "ще изнесат бизнеса си в Симитли".

Източник: БГНЕС