Всички сме чували да се говори колко беден е Северозападът в България. През годините са предлагани различни инициативи и мерки за развитие на региона.

За това обаче може да помогне и природата, тъй като рядък природен феномен привлича заможни българи и чужденци. В селата около Враца се предлагат скъпи къщи, които чакат своите нови стопани.

Китно селце с 400 души население е на път да се превърне в квартал на богатите. Една от причините за големия наплив от купувачи е природният феномен Ритлите. Чудото на природата е изградено от устойчиви варовици, образувани преди 120 милиона години, когато на това място се смята, че е имало море.

Преди 40 милиона години при образуването на Стара планина тези пластове са се огънали и заели почти вертикално положение. По зъберите личат още останките от крепостни зидове. Причината е, че източно от скалите някога е имало селище, наричано от местните хора Коритенград. В района са намерени много останки от средновековни църкви и раннохристиянска базилика.

Най-тузарският имот, който в момента чака своя купувач, е двуетажна къща за 400 000 лв. От къщата се разкрива уникална гледка към скалния феномен. Хората в Лютиброд се надяват, че до няколко години ще се задвижи селският туризъм в селото. Кметът Иван Коцев също е оптимист, съобщава вестник "Стандарт". По думите му има варианти, за да се случи това и не е невъзможно.

"Имаме уникална природа, която предразполага развитието на туризъм. С гордост можем да заявим, че нашето село е едно от най-хубавите в региона", каза Иван Коцев. От началото на годината вече са протъргувани няколко имота в Лютиброд. Кметът на селото разказва, че афинитет към къщите имат предимно по-заможни хора от столицата.

"Някои търсят по-старинни къщи, които да реставрират и да запазят автентичното, други пък искат подобни на този луксозен имот", споделя управникът. Най-скъпата къща, която е на пазара в момента, се намира край Враца. Цената на имота минава половин милион лева.

Вилите край областния град блазнят купувачите с басейни, барбекюта и куп други екстри в дворовете. Както и със спални с балдахин и трапезарии със скромните размери на класна стая. Тузарските имоти се намират най-често в китните селца Згориград, Паволче и Челопек, намиращи се в балкана над областния град.

Брокери коментират, че подобни сделки са рядкост, но все пак не липсват мераклии за тях. Често клиентите, които идват на оглед, са чужденци. Така например срещу четвърт милион лева се сдобиваш с вила в живописното село Паволче. Само на 6 км от шума на града е разположена една от луксозните къщи със средните за този тип 165 кв. м.

Заможният купувач ще се разхожда върху под от африкански трислоен паркет и ще се шири в три спални с дизайнерски мебели. Гаражът и дворът, надхвърлящ 550 кв. м, също са част от екстрите, които предлага имотът.

В съседното село Челопек пък се извисява красива двуетажна къща с фитнес, вградена сауна, басейн, джакузи, лятна градина и куп други екстри. Цената на имота е 250 000 лв.

Най-скъпият имот, който се продава в другото близо до Враца село Згориград пък надхвърля половин милион лева. Къщата с уникален дизайн разполага с подземен, първи и втори етаж. Разположена върху над 300 кв. м двор, имотът включва билярдна зала, отделена гардеробна, сауна и дори собствена пречиствателна станция.

Стаите, които са изцяло обзаведени по последните писъци на модата, са 7. За четвърт милион се предлага и хотел в Згориград. Двуетажната постройка е подходяща за развиване на туристическа дейност. Имотът, който е близо 8000 кв. м, е с огромен двор, асфалтирани алеи и затревена площ. В обявата е посочено, че сградата не се експлоатира, но има изготвени проекти за възстановяването й.