Според резултатите от анкета, публикувани днес, повечето хора в Нова Зеландия смятат, че цените на имотите ще продължат да се покачват, но тъй като лихвите започват да стават прекалено високи, малко хора считат, че сега е добър момент за купуване на имот.

В анкета на банка ASB 55% от запитаните отговарят, че очакват цените на имотите да продължат да растат при 44%, дали такъв отговор преди три месеца.

„Този резултат потвърждава статистиката в областта на недвижимите имоти”, съобщават от ASB. Пазарът на недвижими имоти определено е набрал сила от 2006-а насам и резултатите от последните анкети предполагат, че тази тенденция ще бъде продължена.

Резултатите са неочаквани предвид покачването на лихвите при ипотеките, с фиксиран лихвен процент за първите две години, от 8.17 – 8.5% до около 8.42- 8.9% .

И докато по-високите лихви не са повлияли негативно на очакванията за развитие на имотния пазар, малко са тези, които казват, че сега е подходящ момент за покупка на имот.

3% от запитаните отговарят, че според тях сега е лош момент за купуване, докато през януари 7% отговарят, че моментът е благоприятен.

„Скорошното повишение на ипотечните лихви би трябвало да повлияе на готовността на хората за закупуване на имоти”, казват от ASB.

Счита се, че въпреки повишенията им, лихвите все още не са достигнали стойности, които да направят вземането на ипотечни кредити невъзможно за хората.

Ник Тъфлей, главен икономист в ASB счита, че пазарът на недвижими имоти ще продължи да процъфтява, но достъпността на цените ще намалее.

„Рано или късно цените на имотите ще се застопорят и ще позволят на фундаменталните фактори да коригират поне до някъде увеличението в цените на имотите и лихвите.”