Падащите цени в Гърция окуражават все повече българи да купуват имоти там. Това забелязват и световните медии. "Покупките на имоти зад граница доскоро бяха привилегия единствено на по-заможните нации - англичани, холандци, поляци или румънци, но отскоро в графата "потенциален купувач" попаднаха и българите", коментира сп. "Форбс" и в. "Сега". При това апартамент почти на брега на гръцкото море вече може да се намери и за 30 000 евро.

Интересното е, че агенциите за недвижими имоти смятат, че в Гърция няма да се случи такъв срив на цените, какъвто видяхме у нас. Междувременно последното изследване на Global Property Guide показа, че само за първите три месеца на годината имотите у нас са понижили цените си с нови 6.21% на годишна база.

Българите търсят "втори дом" или морска вила най-вече на северното крайбрежие на Егейско море и района на Халкидики, като най-предпочитани са малки апартаменти или студиа от по 50 кв. м. за до 50 000 евро, коментира експертката Полина Стойкова пред money.bg. Интерес имало и към самостоятелните къщи, които обаче тръгват от 150 хил. евро особено ако са съвсем до брега. Неотдавна българин се сдобил с луксозен апартамент в Солун за 560 хил. евро.

Според Стойкова нашите сънародници купуват в Гърция не толкова с планове за бъдеща препродажба и печалба, колкото за собствено ползване, за прекарване на ваканциите, за по-добър начин на живот и по-добър социален статус, а също и за да могат да се хвалят, че имат имот в чужбина.

Инвестира се и в покупката на парцели за строителство на ваканционни селища или хотели в района на Солун. Трима българи вече са направили такива вложения, а съвсем не са изключение и родните фирми, които купуват къщи за отдих на служителите си.



СРИВ

София е първа в Европа по спад на наемите в моловете и по търговските улици, показват данните на Colliers International. Според последния доклад на компанията през март месечният наем за магазин у нас е бил 40 евро на кв. м. След 12% спад наемите в Атина са слезли на средно 150 евро. В същото време цените във Виена и Хамбург са се повишили съответно с 14% и 12%. Най-скъпи остават наемите за магазини в Лондон - 1076 евро на кв. м. за месец.