Въпреки проблемите, които изпитва община Бяла с водоснабдяването и инфраструктурата, все повече британци, скандинавци и руснаци решават да инвестират в имот там.

Само преди дни беше открито поредното ваканционно селище "Сън вилидж", в което всички 18 вили бяха продадени на зелено на датчани. Сред купувачите инвеститорите посочиха, че има дори един депутат от парламента в Дания, пише в. Дневник.

Курортното селище е проект на холдинга от скандинавски компания Goodlifebulgaria group, в което са вложени 3 млн. евро. Вилите са построени в южната част на Бяла на хълм на около 200 м от плажната ивица, откриващ живописна гледка към морето. Бяла като цяло разполага с доста свободни терени, които в момента бързо се усвояват. Урегулираните поземлени имоти се търгуват между 30 и 60 евро за кв. метър.

Нивите се предлагат на нива от 15 до 30 евро. В затворените ваканционни комплекси, където много чужденци купуват т. нар. втори дом, цените се движат между 1000 и 1500 евро/кв. м. От кметската администрация в Бяла съобщиха, че очакват това лято да бъдат открити още 5 вилни селища. Основно чуждестранните инвеститори на територията на общината са от Русия, Скандинавия и Германия. Кметът на Бяла Илиян Цонев заяви, че фирми от Дания проявяват интерес към развитието на голф и яхтен туризъм в района.

След откриването на "Сън вилидж" инвеститорите съобщиха, че са изключително доволни от продажбите и "непосредствено пред новооткритото вилно селище ще започне изграждането на още 7 къщи в стила и духа на "Сън вилидж". Планираната инвестиция е около 1.5 млн. евро, съобщи изпълнителният директор на комплекса Хенрих Мадсен.

През миналата година в Бяла са били издадени 70 разрешителни за строеж, а през тази само до юни те са 120. Предвидено е обектите да заемат площ 120 хил. кв. м, а инвестициите - около 60 млн. евро, информира още в. Дневник.