Големите инвестиционни фондове в сектора на недвижимите имоти се насочват все повече на изток. Причината за това е, че те се оказват най-подходящите дестинации в съвременните условия на глобално икономическо забавяне, пише PropertyWire.

Morgan Stanley планира да вложи повече от 1.5 млрд. долара в Китай, като пренебрегва спадането на пазара на недвижими имоти в страните на запад.

Плановете предвиждат парите да бъдат инвестирани постепенно в следващите няколко години, като се фокусира вниманието предимно към големите градове - като Шанхай, където цените на луксозните жилища в централните части могат да достигнат 20 млн. долара.

Освен това фондът планира да стартира и други инвестиционни програми в страни разположени предимно в източното полукълбо, като това трябва да стане преди края на тази година.

Анализаторите в някои сектори изказват известни притеснения за инвестициите в големите китайски градове, и особено Шанхай, където доста голяма част от богатите граждани са чужденци, а не местни жители. Развитието на пазара на имоти в родните им страни в последната година би могло в известна степен да ги уплаши и направи несигурни.

Плановете на Morgan Stanley за Шанхай включват построяването на два високи жилищни проекта, съобразени с местния архитектурен облик на града, както и продажбата им.

Някои други международни инвестиционни фондове са се насочили и към по-малки китайски градове. Причината за това е, че в големите конкуренцията е прекалено голяма, което намалява шансовете и увеличава разходите, коментират специалисти.