Все повече и повече французите се изкушават не да купуват къщи, ами да си взимат терен и да наемат строителна фирма, която да проектира и построи къщата на техните мечти, сочи френското електронно издание Le Figaro.fr.

Причината за това е скокът в цените на къщите, който затруднява много семейства без жилище. А печалбата за строителите на "къщата на вашите мечти", която определено ви излиза по-евтина, възлиза на около 30% от цената, която ще заплатите.

Във Франция от 80-те години насам много семейства са идвали при нас, за да търсят хубаво жилище на добра цена. Но освен мотивацията за икономия, хората ни търсят и заради това, че можем да построим къщата им по начин, по който те биха желали да изглежда тя, споделя Морис Пенарюиз, директор на строителна фирма "Микит".

Всяка година тази фирма, която е лидер по конструкцията на подобен тип къщи във Франция, продава по 2500 жилища. Това се дължи най-вече на факта, че много домакинства са изкушени от идеята да направят къщата си точно, както са мечтали да изглежда, а именно чрез тези фирми това става реалност, пише още френското издание.

За нашите клиенти спестяванията при покупката на такъв тип жилище им дават възможност да наемат или дори да закупят още един терен, по-голям и на по-добро място, споделя още Пеннарюиз.

Но за да си вземете такава къща все пак не е чак толкова лесно, колкото изглежда. Наистина да имате душа, за да го направите, защото и да се заредите с голяма доза търпение, както и да прекарате дълги зимни вечери, понякога дори и ваканцията си, за да направите къщата на мечтите си.

Защото строителите вършат своята работа до момента на построяването на къщата, а оттам нататък вие сте тези, които трябва да се погрижите за останалото, за да не изглежда къщата на мечтите ви така празна. Разбира се, материалите идват с един огромен камион, но оттам насетне вас ви чака дълга и не чак толкова лека работа. Но освен всичко друго ще трябва да помислите и за изолацията, за парното, за канализацията...

Ние започнахме работата по нашата къща на 20 юли, обяснява г-н Клез, един от ентусиастите, решили да "сътворят къщата на мечтите си". След като посветихме целия месец август и всичките си уикенди на къщата, тя стана готова чак през септември. Отне ни близо 200 часа работа, за да довършим плочките и да наредим керемидите на покрива. За 170 000 евро заедно с терена, тази къща ни спести 20 000 евро, обяснява г-н Клез. Понеже не съм строител и не ми се искаше да рискувам да направя нещо не както трябва, потърсих помощ от специалисти и семейството ми остана много доволно, споделя още Клез.