Увеличава се броят на имотите, които се обявяват на търг, заради непогасени дългове на собствениците. Това означава, че все повече фирми и граждани задлъжняват към кредиторите си, които търсят начин по съдебен път да си върнат отпуснатите кредити.

По данни на един от интернет сайтовете за търгове на имоти само през този месец са обявени на търг 2 хиляди и 200 имота. За една година се отчита увеличение със 163% на обявената на търг недвижима собственост.

80 процента от обявените на търг имоти са отнети чрез съдия изпълнител. При продажбата на отнетите от Агенцията за държавни вземания имоти се забелязва, че се обявяват на търг по-малко на брой, но по-скъпи имоти, коментира Албена Палпурина:

Големи офис сгради, големи терени, има страшно много земеделски имоти, цели стопанства. Което отново е показател, че много фирми, много лица просто вече не могат да се справят.

Най-лесно се продават малките апартаменти на стойност около 50 -60 хиляди евро на търговете. Началните цени за многостайните жилища са около 50 процента по-ниски от пазарните и при наддаването стойността им се повишава с близо 20 на сто.

Имотите с висока стойност или с по-лошо местоположение се обявяват многократно на търг, докато се намери купувач, коментира Георги Палпурин:

Законово така са поставени правилата, че кредитирането при покупка на имот от съдебен изпълнител е изключително трудно.

Пазарът на недвижими имоти е значително променен и купувачите успяват да наложат своите условия.

Източник: БНР