Докато пазарите за недвижими имоти в Европа и Америка се забавят, все повече инвеститори търсят други привлекателни дестинации за своите инвестиции, съобщава Global Property News.

Пазарът на недвижими имоти в близкия изток става все по-привлекателен за международните инвеститори. Като основен стимул за това е Дубай - най-богатото емирство в състава на Обединените арабски емирства.

През 2002 г. правителството на Дубай взе решение, че чужденци от всички националности ще могат да придобиват собственост над жилищни имоти в страната.

Скоро след това и други държави от региона на Персийския залив, като Катар, Оман и Бахрейн последваха примера и обявиха, че започват проекти за недвижими имоти и острови с цел продажба на чужденци.

Все още някои инвеститори стоят настрана от Близкия Изток поради опасения от политическите рискове и несигурност в района. Тези обаче, които направят добро проучване на пазара и се осмелят да инвестират, могат да очакват добра възвръщаемост, сочи още изследването на сайта за недвижими имоти.

Пазарът на Близкия изток може да се характеризира с ниски цени и висока възвращаемост. Поради факта че пазарът на имоти се намира на в ранен етап от своето развитие, много от терените и самите имоти са много ниско оценени, което оставя възможност за повишаване на капиталовата стойност на имотите в бъдеще.

Цените на недвижимото имущество в Близкия изток са най-високи в столицата на Израел Тел Авив, където инвеститорите плащат по 5 000 долара за кв. м, следван от Дубай където кв. м се търгува по 4000 долара.

Имотите в Египет пък са доста евтини от чуждестранна гледна точка с цена между 400 и 1400 долара в най-добрите райони.

В държави като Йордания, Мароко или Ливан цените са на средни стойности от около 1300 до 1900 долара за кв. м.

Само за сравнение, такива имоти в района на Южна Европа биха стрували двойно повече, като например апартаменти в испанския град Барселона се продават по 7000 долара за кв. метър.

От друга страна, доходността от наеми в Близкия изток е доста добра, за разлика от Европа, където заради поскъпването в цените на жилищата в последните години, доходността от наемите се е понижила до относително ниски нива.

Транзакциите при сделките с недвижимо имущество в Близкия Изток са също относително ниски, коментират още специалистите.

Таксите на брокерите посредници при покупко-продажбата на имоти са най-ниски в Дубай (1%), Бахрейн (2%) и Мароко (2.5%), което е един допълнителен стимул за желаещите да придобият собственост в района.