Агенцията за недвижими имоти "Агент 002", след проведено изследване сред своите клиенти, отбеляза, че интересът на московчаните към покупка на недвижим имот в чужбина става все по-голям, пише руското издание "Рокфелер".

Агенцията е направила изследването на базата на 10 хил. свои клиенти в рамките на пет месеца. Оказало се, че всеки пети обмисля възможността за покупка на имот в чужбина.

Странното е, че интересът към този тип инвестиции не се породи в момента на най-висок ръст на цените на жилищата в Москва, а сега, когато те отчитат известен спад на растежа.

Пикът на търсене по данни на компанията е април-май, а най-честите причини са възможността за инвестиция в развиващи се пазари, следвана от цената и условията и възможността за получаване на разрешение за постоянно пребиваване в съответната страна или гражданство.

Безусловни лидери за московчаните, желаещи да закупят имот в чужбина, са България, Кипър и Черна гора. Повече от 50% от допитаните са се ориентирали към покупка в някоя от тези страни.

С по-малко подкрепа се ползват възможностите, давани от ОАЕ, Турция, Чехия, Испания и Малта, към които се ориентират 36% от допитаните.

В дъното на класацията са страни като Франция и Швейцария, които макар и да предлагат имоти на цени, по-ниски от тези в Москва, все пак са страни със значително по-висок стандарт на живот и съответно доста по-скъпи.