Великобритания е изправена пред повторение на кризата от началото на 90-те години, пише в. Guardian. Всеки седми британец, закупил жилище с помощта на ипотечен кредит, ще се окаже под заплахата от обезценяване на вложените средства в следствие на спада на цените, показва проучване на Standard & Poor's .

Според доклада на Standard & Poor's загубата от 17% от средната цена на имот ще обезцени между 70 хил. и 1.7 млн. жилища, като 14% от длъжниците по ипотечни кредити ще се окажат на минус.

Бързото покачване на цените в продължение на десетилетие позволи само 0.6% от собствениците да са на загуба в момента. Но рекордният спад от последните месеци доведе до ситуация, при която всеки следващ процент на намаление ще обезценява жилищния имот на между 0.5-1.5 длъжници ( между 60-180 хил. души). Така в края на 2009 г. тенденцията може да засегне около 14% от длъжниците.

Същевременно прогноза на S&P и Capital Economics предвиждат около 35% намаляване на цените спрямо миналата година.

Връщането към ситуацията от началото на 90-те може да окаже допълнителен натиск върху правителството да предприеме мерки. Очаква се, че Алистър Дарлинг, който наскоро получи вътрешен доклад на Джеймс Кросби ( бивш ръководител на HBOS), да представи предложения в проектобюджета през есента.

Някои кредитори са склонни да вярват, че при стабилна ситуация на финансовите пазари в Ситито лихвите върху ипотеките могат да бъдат намалени, но намаляването на сконтовия процент на Bank of England в условията на повишаваща се инфлация е определено нежелателно.

Паралелно с доклада на S&P, BBA публикува статистика, според която ситуацията в сектора може да повтори тази през 1992 г., когато 75.5 хил. домове бяха конфискувани от длъжници.

Според данните на асоциацията през 2007 г. са отнети 27 хил. жилища, а до края на тази година техният брой ще достигне 45 хил., т.е. всяко 12-то жилище на 10 хил.

Статистиката за пореден път потвърждава задълбочаването на кризата. През 2007 г. отпуснатите кредити са намалели със 17%, а средната стойност на заемите се е е повишила с 10% до 153 900 лири.