Кметове и губернатори обявиха всичко за продан. Градоначалниците вадят имоти на тезгяха, за да закърпят бюджетите си със свежи пари заради липсата на приходи.

Поне 20 почти рухнали къщи ще разпродава областната управа във Варна. Съборетините се намират на апетитни места - повечето в центъра на морската столица. Те са необитаеми отдавна, някои вече без покрив, а отдавна без ток и вода, съобщава в. Стандарт. Интересът към тях е само заради парцелите за ново застрояване, коментира губернаторът на морската ни столица Данчо Симеонов.

Според него началната тръжна цена на къщите ще тръгне от 5-6 хил. лева нагоре. Кметството във Варна ще се опита да продаде 163 жилища, като чака от сделките към 4 млн. лв. Цените на някои апартаменти са едва десетина хиляди лева. Най-скъпото жилище излиза 160 000 лева, което се шири на площ 110 кв.м и е на бул. "Христо Ботев" в район "Одесос".

Бургас пък продава две почивни бази и магазин на пъпа на града. Търговският обект от 286 кв. м и прилежащи складове от 78 кв. са обявени с първоначална тръжна цена от 450 000 лв. Почивна база в м. Ковач край Малко Търново пък е извадена на тезгяха за 304 000 лева. От другия курорт в лесопарк "Росенец" край морето общинарите очакват поне 300 бона приходи.

Кметът на Пловдив Иван Тотев чака 5.5 милиона лева от продажби на общински имоти тази година. Съветници с по няколко мандата припомниха, че и предишни години градската управа е залагала голи суми като приход от общинските продажби, но те не са се изпълнявали никога заради липсата на купувачи. Тотев също като предшественика си Славчо Атанасов ще се опита тази година да продаде близо 3000 от общо около 4000 общински апартамента. Освен жилища общината търси купувачи на складове, магазини и терени в различни райони на града. Те обаче от години са на пазара и нямат клиентела. Сред най-атрактивните имоти, които предстои да бъдат обявени на търг, е сградата на бившия хлебозавод в жк "Тракия".

Една от най-големите зеленчукови борси в Южна България пък вече е на тезгяха. Предложението бе направено от кмета на община Пазарджик Тодор Попов и след бурни дебати мнозинството го прие. Общината притежаваше 80% от акциите на зеленчуковото тържище край с. Огняново, а другите са на земеделското министерство. Така на тезгяха се озоваха над 10 000 общински поименни акции, всяка с номинал от 100 лв. Мераклии да закупят мажоритарния дял не липсват, но засега все още се въздържат заради проблемната година, бунтовете на зеленчукопроизводителите и дъмпинговия внос на плодове и зеленчуци от южните ни съседи, коментираха служители. Тържището с официално име "Пазар на производителя" АД приема продукцията на много фермери не само от Пазарджишко, но и от Софийско и най-вече Пловдивско.

В Монтана властите се канят да продават всичко без сметището и пазара. Тъй като всички апетитни имоти вече са в частни ръце, на тезгяха са поставени сградите на закрити училища, затворена болница и неработеща фурна в близките села. Те са изоставени и не са в добро състояние. Затова цените им са ниски - бивше школо на 10 км от Монтана може да се купи за 4-5 хил. лв. Купувачите са предимно чужденци, които преустройват сградите и ги превръщат в хотели за гости от техните страни. Такава е съдбата на училището в село Клисурица, продадено през миналата година на бизнесмен от Израел. Добрич ще се опита да закърпи бюджета си с пари от продажба на терени за жилищно строителство, а Каварна - на земя в регулация.

Само 1 млн. лв. от продажба на имоти са заложени в бюджета на Старозагорската община за тази година. "Пазарът на имоти е все още замрял, малко са хората със свободни капитали, които биха ги вложили в имоти", аргументира се градоначалникът Живко Тодоров. Един от апетитните имоти, който е в листата на продажбите, е бившето кино "Жельо Диманов". За важни обекти като ремонт на градския пазар и изграждане на модерно покрито тържище и спортна зала ще разчитаме повече на публично-частното партньорство, заключи Тодоров.