Изборната 2013 г. се очертава като годината на строителната амнистия. От началото до края всички, които не са узаконили строеж или преустройство, извършени до 31 март 2001 г., могат да се възползват от втората в България възможност. Това предложение на шефа на комисията по регионално развитие Любен Татарски (ГЕРБ) ще бъде гласувано при второто четене на поправките в Закона за устройство на територията в парламента, съобщава в. „Труд“.

Първата амнистия бе обявена през 2001 г. и действаше до средата на 2003 г. До този срок се даваше възможност на всички, които не са успели да узаконят строеж или преустройство, направени до 7 април 1987 г., да си изкарат т.нар. удостоверение за търпимост. Сега това се дава и за обекти, построени до 31 март 2001 г., когато е влязъл в сила Законът за устройство на територията.

Както и предишния път удостоверения ще се издават само ако строежът или преустройството са били допустими към датата на извършването им. Според промените на закона искането се отправя до органа, който е трябвало да издаде навремето разрешителното. В едномесечен срок той трябва да издаде констативен акт и да определи какви документи и в какъв срок трябва да се представят. Промените допускат кметството или ДНСК да направят и мотивиран отказ за узаконяване.

Амнистията ще действа в срок от 12 месеца след влизането в сила на поправките. В техните преходни и заключителни разпоредби пише, че влизат в сила 3 месеца след публикуването им в “Държавен вестник”, което вероятно ще стане идната седмица.

“Стотици и дори хиляди са в България случаите на строежи или преустройства, за които просто не е изкаран документ”, мотивира се вносителят Любен Татарски. Той допусна, че от амнистията ще се възползват и хората, които масово остъкляваха балкони. За тях удостоверението се изкарва от кметството.

Вчера депутатите гласуваха допълнителни правомощия на местната власт да се занимава и с узаконяването и контрола на строежите от 4-та до 6-а категория. В тях попадат всички сгради с под 5000 квадрата площ, халета с под 100 работници, второстепенни улици и др.