През първото тримесечие на 2011 г. цените на жилищните недвижими имоти са се повишили в 16 страни, а в 23 страни са поевтинели, се казва в доклад на Global Property Guide, следящ представянето на 39 пазарa в света.

Общата тенденция на пазара на имоти в световен мащаб е към по-нататъшно понижение на цените, смятат от компанията, като спад се наблюдава на 59% от следените пазари. Първото тримесечие на годината е било относително спокойно, макар че ръстът на инфлацията и повишението на лихвите оказва негативно въздействие.

Най-значителен спад на цените на жилищата на годишна база е отчетен в Ирландия, като той достига 13.1%.

България е втора по спад през първото тримесечие на 2011 г. с 10.2% на годишна база.

Следва Испания със спад от 7.9%, Хърватия с 6.7% намаление, Словакия (-5.6%), Литва (-4.4%), Словения (-3.8%).

На всички изброени пазари обаче се наблюдава забавяне на поевтиняването на жилищата.

Пазарът на жилища в Норвегия показа най-висок ръст в Европа, като цените на жилищата на годишна база са се увеличили с 6.9%. Норвегия е сред страните с бързорастящо население, повишение на заплатите, относително ниски лихви по ипотечни кредити и ниски темпове на жилищно строителство, което подкрепи цените.

Зa седма поредна година цените на имотите растат в Австрия- 6.5% за първото тримесечие на годишна база, Швейцария също отчита 1% ръст.

Пазарът на жилища в САЩ остава слаб, като за година цените на жилищата са паднали със 7.5%, а от януари до март за загубили 3.7% от стойността си спрямо същия период на миналата година.

Пазарът най-висок ръст в света е този на Хонконг, като жилищата добавят 18.8% към цената си за тримесечието.