Търгът за сградата и терена на ИПК “Родина” на столичния булевард “Цариградско шосе” ще стартира от по-висока начална цена от очакваните 12-15 млн. лв., защото... постройката задължително ще трябва да бъде взривена!

И от останките бъдещият собственик на 15-те декара терен в близост до спортната гордост на премиера, зала “Армеец”, ще разполага с тонове желязо за скрап!

Който и да купи сградата, ще трябва да я разруши в рамките на година след търга, обясни шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. Във вторник във ведомството му е получено ново експертно становище, според което носещите конструкции са в много лошо състояние след 20-годишното замразяване на градежа.

Строителството на сградата, която трябваше да прибере “Работническо дело” и още няколко издания от соцвреме, започна в средата на 80-те години на XX век. Почти веднага след демократичните промени строежът бе спрян и с течение на времето по покрива на сградата израстнаха храсти и дръвчета.

Вече изпратихме новата конструктивна експертиза до Дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) в столична община и до две седмици те ще трябва да излязат с определение за съдбата на сградата. Бутането е най-вероятно, каза Караниколов.

Решението на правителството от миналата година, с което сградата на ИПК “Родина” и прилежащият терен бяха определени за продан, предвижда в срок от една година сградата или да бъде въведена в експлоатация, или да бъде разрушена. Сега реален остава само вторият вариант.

Най-вероятно търгът ще е през февруари. Началната цена ще е между 15 и 20 млн. лв., а стъпката за наддаване ще е от порядъка на 150 000 - 200 000 лв., информира в. Труд.

В агенцията смятат за сигурно участието на фирми от обкръжението на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, както и на компании за инвестиции в имоти от Чехия и арабския свят.

Близката до Василев медийна групировка на Ирена Кръстева и Делян Пеевски се размина на косъм с апетитния терен при предишното правителство заради обществения отзвук и отпора на НДСВ.