Британската конмпания Westhill, която вече инвестира в проекти в Румъния, обяви, че има намерение да вложи още 500 млн. евро на местния пазар през следващите 5 години, съобщава румънският бизнес-портал BusinessStandard.

През 2006 г. компанията закупи терен с площ 40 декара в град Плоещ, намиращ се на около 60 км. от Букурещ, за сумата от 14 млн. евро.

Парцелът беше продаден от инвестиционния фонд British Lewis Charles който възнамеряваше да строи търговски център с партньорството на Westhill.

В последствие фондът претърпя известни финансови проблеми и беше принуден да заеме 100 млн. долара от американска банка, става ясно от информацията, предоставена за румънския портал.

Одобрението от страна на местните власти за проекта и строителните работи се очаква да започне през есента на тази година.

Според съобщението на ръководството на британския строителен предприемач, стойността на инвестицията по проекта възлиза на 140 млн. евро, в което се включват разходите по закупуването на парцела и изграждане на инфраструктура на обекта.

Търговският център се очаква да отвори врати през 2010 г., като вероятните намерения на собственика са да го продаде на цена около 300 млн. евро.

Ръководството на британската компания заявява все по често своите намерение да построи други три мола през следващите няколко години, като единият се предвижда да бъде в България.