Westhill - британска компания, занимаваща се с консултиране и развиване на проекти в сферата на недвижимите имоти, ще инвестира 100 млн. евро в построяването на два търговски центъра (мол и ритейл парк) в два водещи румънски града.

И двата проекта ще имат площ от около 8-10 хектара и ще бъдат завършени до 2010 година. В град в централна Румъния ще бъде построен мол с площ 50,000 кв. м. В момента се чакат разрешителните за строеж, който по план трябва да започне в началото на следващата година.

Освен с недвижими имоти Westhill се занимават и с брокерска дейност. От компанията засега не разкриват имената на градовете, в които ще се инвестира.

Компанията промени първоначалната си стратегия, която бе насочена към инвестиции в офис сгради и се преориентира към търговски центрове и жилища. „ Интересува ни развитието на проекти за търговски центрове в градове с население от 150,000 – 250,000 души. Ако намерим добри терени, можем да развием и жилищни проекти – и по-специално построяването на 3-4 етажни жилищни блока“, коментира Андрей Пенкулеску, мениджър в румънския офис на компанията.

Според Westhill търговията на дребно в Румъния не е достатъчно конкурентоспособна в момента, тъй като на пазара няма много търговски марки, а цените са по-високи, отколкото в Австрия и Унгария. От компанията предвиждат, че в близкото бъдеще на румънския пазар ще навлязат още чуждестранни търговци, броят на продажбите ще се увеличи, наемите ще паднат и в резултат, конкуренцията между търговците ще се засили.

Westhill закупуват терените със собствени средства и наемат други компании в изготвянето на план на проектите. Те работят с британската фирма за архитектурни проекти Benoy, с Gleeds по въпросите на менажирането на проектите, с WSP за технически и екологични оценки и с консултантите по недвижими имоти Cushman & Wakefield и Eurisko.

Компанията вече е сключила няколко предварителни договора за отдаване под наем на помещения в бъдещия мол.