Няколко големи инвеститори са заявили намерението да достроят яхтеното пристанище в Златни пясъци, съобщи изпълнителният директор на "Златни" АД Николай Недков в навечерието на 50-годишнината на курорта. По думите му за проекта са необходими около 7-8 млн. евро, които компанията не може да задели на този етап заради решаване на други приоритетни инфраструктурни проблеми. Заради незавършените дейности по изграждането на порта в момента две трети от него е неизползваема, пише в. Дневник.

Недков увери, че до година-две ситуацията ще бъде коренно променена и яхтеното пристанище ще заработи с пълния си капацитет. Дружеството е вложило тази година около 1 млн. лв. в изграждането на нови кейови места и облагородяване на района около пристана. В момента там продължава изграждането на най-големия атракционен комплекс у нас на площ от около 15 дка. Инвеститори са дружествата "Златни пясъци" и "Паркстрой".

В района се разполагат най-съвременните атракционни съоръжения в Европа, заяви Недков. В новия комплекс вече е отворил модерен рибен ресторант със 120 места, игрища за миниголф и пейнтбол, детски атракцион, както и паркинг за 120 автомобила. Централната алея за разходки в Златни пясъци е удължена с около километър, съобщи изпълнителният директор на "Златни" АД.

Над 10 млн. лв. са инвестициите за този сезон, които е направило "Златни пясъци". Най-крупната от тях е в изграждането на новия хотел "Адмирал апартмънт" на мястото на бившия "Сирена". В курорта вече се издига и 32-метрова мини Айфелова кула, копие на парижката в мащаб 1:10. Вложенията в инфраструктура включват и поставянето на 400 нови осветителни тела и пейки по алеите. За догодина е планирано изграждането на нови паркоместа - до хотел "Астория", и разширяване на паркинга до яхтеното пристанище.

"Златни пясъци" АД очаква през тази година по-добър сезон, с ръст на туристите от 6-7%, каза Николай Недков. Основното увеличение се реализира не от румънски туристи, както е в повечето хотели и курортни комплекси, а от френски, посочи Недков.

Заетостта на местата в комплекса към момента е 85%, информира още Дневник.