Японският стил в интериора представлява особен минимализъм, при който взаимодействието между различни предмети от декора и обстановката позволява да се създаде атмосфера на безметежност.

Подхожда ли този стил на вашия дом можете да определите, като хвърлите поглед върху няколко характерни черти на стила и философията му.

Този стил се отличава с отсъствие на противоречия. Тук няма да видите случайни или излишни вещи. Хармоничното пространство е продукт на факта, че на преден план се извежда природната красота, т.е. естествените материали.

Дизайнът на един апартамент в японски стил изисква използване на лаконични форми и геометрични линии. Те отразяват стремежа на японците към максимално приближаване към природата.

Основни атрибути на стила

Често стаите в японски стил се оформят с помощта на прегради. Става дума за подвижни врати между различните стаи, направени от дърво, рисувана хартия и различни пана. Именно те правят възможност създаването на матово сияние в един японски дом.

Друг вид прегради, които осигуряват оптимално проветрение на къщите в японски стил, представляват тези, направени от тръстика. Те тушират границата между две и повече помещения и символизират близостта с природата.

Друга характерна черта на японския стил представляват малката масичка, матракът от памук, настолните лампи от хартия, икебаните и т.н.

Особености на интериора

Когато един европеец влезе в къща на японец за първи път, той ще усети лек дискомфорт. Това е така, тъй като домакините така са организирали предметите в бита си, че по-голямата част от дейностите да се извършват предимно на пода.

Всички предмети, използвани в японския дом, се подреждат така, че да са удобни за вземане. А ако ще бъдем седнали на земята, те трябва да горе-долу на това ниво. Едно легло в японски стил е просто матрак, сложен на пода.

Основни цветове

Японският стил изисква употребата на определена цветова гама. На първо място при избора на преден план излизат цветовете на ориза, бежово и зелен бамбук, водна лилия, черен ясен, бреза, орех и вишнев цвят. За контраст в интериора на стаята се използват кафяво, вишнево, розово, бяло и черно. Затова често тапетите са именно в такива цветове.

Вижте още: Приказна мансарда от 59 квадрата със стъклени подове

Таванът и стените задължително са в матови или пастелни цветове, което позволява след това свободен избор на по-контрастна мебелировка, ярки гравюри и пана.

Напълно в духа на японската стилистика подът в кухнята и коридора следва да е дървен. В останалите стаи можете да сложите татами, както гласи традицията.

Аксесоари и текстил

Основни и незаменими детайли, които съдържат японски декор, използван в интериора, предоставя самата природа. Именно поради това материалите за интериора се избират сред бамбук, клонки от вишнево дърво, кошница.

Тапетите задължително трябва да имитират природни елементи и нюанси. Желателно е още да е налице сдържаност при подбора на аксесоарите:

Японският дизайн предвижда използването на особени ниши, познати като „токономе”. Тези ниши представляват основен акцент в интериора и са предназначени за нареждане на огромно количество вещи. Като характерно е, че предметите в ниши редовно се променят, като композициите са различни в зависимост от сезона и празника.

Особен колорит японският интериор придобива, когато се използват в декора кукли в традиционен национален стил.

Характерно за японската традиция е разполагането на различни матови керамични изделия.

Допустимо е използването на витражи.

В хармония с минималистичния интеор прието е мебелите да са гладки и светли на цвят. Диваните са компактни и ниски.

Японските умеят да играят с пространството и светлината в интериора. Полилеите често са квадратни, издължени или пък в правоъгълна форма. Целта е да са лаконични.

За японския стил е характерно, че можете да разположите осветителни тела по пода. Дори на балкона.

Когато избирате японския стил за една или няколко стаи в дома си, не забравяйте за философията на този стил. За използването на принципа ин и ян. Умело боравете със светлината и тъмнината.

Дизайнери препоръчват японския стил на хората, които не се боят да внасят в живота си нови и непознати неща. Смята се, че за да се докоснеш до японската философия, трябва преди това да израснеш вътрешно, а след това да пригодиш дома си към японския стил.