Правителството на Южна Корея обяви плановете си да построи нов град, който ще се превърне в научен и образователен център на страната. Общата инвестиция в проекта възлиза на 14.6 млрд. долара, съобщава АФП.

Град Седжонг Сити ще се намира на 150 км южно от столицата Сеул, като името на града е в чест на монарх Седжонг, смята за създател на корейската азбука.

Правителството предлага от 2020 г., научният град да се превърне в самиздържаща се община с население от 500 000 души, а броят на работните места в града ще достигне до 246 000.

Първоначално планът за града предвиждаше той да е център на правителството, като се планираше 9 министерства и помощни институции да се прехвърлят от Сеул в града.

Сега обаче концепцията на проекта се е променила и правителството възнамерява да настани в научни институти, фирми, ангажирани в различни разработки, както и учебните заведения и болници.

Според министър-председателя на Южна Корея Чунг Уон-чан, най-големите бизнес групи в страната - Samsung, Hanwha, Woongjin и Lotte Group вече са подписали споразумение да преместят част от дейността си в новия град.

Samsung възнамерява да инвестира в града на науката около 1.8 млрд. долара, като изгради завод за производство на слънчеви батерии. Hanwha също планира големи инвестиции в проекта.