Когато миналия месец JPMorgan Chase & Co подписа договор с властите в Ню Йорк за построяването на нова сграда на стойност 2 млрд. долара на мястото на разрушения Световен търговски център, заглавията на вестниците акцентираха на 230-те милиона долара, осигурени за правителството.

Строежът обаче ще отнеме повече време, отколкото се очакваше, а мястото, наречено от медиите Кота 0, ще продължи да изглежда неадекватно в продължение на още няколко десетилетия. Новата сграда ще се нарича WTC 5 (Световен търговски център 5) и ще има 40 етажа. Дизайнът е на Юджийн Кон от Kohn Pedersen Fox.

Много архитекти не са никак очаровани от модела на сградата и го описват като висока, зле оформена стъклена колона, пише Bloomberg.com. Някъде около половината на височината на сградата, шест етажа са издадени навън – Кон намира идеята за оригинална , но според Bloomberg така сградата прилича на шкаф с едно отворено чекмедже. Площта на тези шест етажа, които ще използват за търговски части, е 32,000 кв. фута, докато площта на останалите етажи е 32,000 кв. фута.

Според г-н Кон, замисълът е сградата да наподобява Буда, а издадените шест етажа да представляват неговия „корем“! Въпросните шест нива висят заплашително над улицата. Под тях по план трябва да бъде построена на ново гръцката православна църква Свети Никола, разрушена при атентатите.

Идеята за построяване на по-големите етажи по-високо, а не в основата на сградата безспорно е новаторска и не съвсем лишена от разум. През 1978 г. архитектът Хю Стабинс построи в Ню Йорк подобна сграда – Ситигруп Център. Той проектира масивни метални колони, които да придържат по-широките етажи на центъра. Под тях се отвори нещо като малък площад, водещ към Лексингтън Авеню. Под колоните се намира и църквата Свети Петър, проектирана от същия архитект, като сградата, площадът и църквата формират нещо като малък приветлив архитектурен ансамбъл.

В случая с Кон обаче не е така. Издадените етажи са прекалено широки, намират се прекалено високо, а църквата изглежда като джудже.

В проекта е включен и нов Liberty park, който всъщност ще представлява един зелен покрив, функциониращ и като паркинг за комплекса. На височина 20 фута от земята едва ли посетителите ще бъдат очаровани от него.

Чудно е как една реномирана банка с активи на стойност 1.35 трилиона долара, реши да се довери точно на този проект, заключва Bloomberg.

Архитектите в града очакваха от Кон проект, подобен на красивата сграда на Endesa SA, която той построи в Мадрид в сътрудничество с местния архитект Рафаел де ла Хоз. Кон бе заявил, че проектът му на мястото на световния търговски център ще бъде модерен и ще отговаря на всички изисквания на еколозите.

Разочароващо в случая е и че правителството участва във финансирането на строителството, а за него кандидатстваха много фирми, от които незнайно как бе избран точно проектът на фирмата на Кон.