В медиите постоянни излизат новини за заможни чуждестранни купувачи, които поддържат пазара на луксозни имоти в САЩ. Руските милиардери обаче харчат най-много от всички за имоти в САЩ според Алексей Барионуево от New York Times.

По оценки на експертите само през последните четири години руснаци и граждани от бившия Съветски съюз са подписали договори за закупуването на имоти на стойност 1 млрд. долара в САЩ.

Разбира се, за това руските олигарси да искат да инвестират парите, натрупани от приватизацията на държавни индустрии, в материални активи в чужбина, си има причина и тя се казва Владимир Путин.

Путин изрази през февруари своята неудовлетвореност, заявявайки, че Русия “трябва да сложи край на този период”, имайки предвид “нечестната” приватизация през 90-те години.

Още преди Путин да бъде преизбран за президент през миналия месец, много заможни руснаци предприемаха стъпки, за да преместят семействата си в Ню Йорк, в някои случаи използвайки виза EB-5 в замяна на одобрени от държавата инвестиции.

“Смятам, че Путин ги плаши до смърт”, казва родената в Русия Виктория Шайтнер, която работи като брокер в Prudential Douglas Elliman в Манхатън. “Не може да има такава вълна от хора, купуващи с такива темпове, ако нещата там бяха ОК”.

Освен по политически причини, закупуването на луксозни имоти в САЩ е умен инвестиционен ход за чужденците в момента, предвид поевтиняването на щатския долар. Сред богатите руснаци също така да притежаваш имот в САЩ е признак за доброто ти обществено положение.

В последните години много руснаци са си купили стъклени мезонети, класически апартаменти и имоти в Маями, но никой не попада в новинарските заглавия повече от Дмитри Риболовльов, чието състояние се оценява на 9 млрд. долара.

Преди няколко години той плати рекордните тогава 95 млн. долара за именит на Доналд Тръмп в Палм Бийч, а наскоро отново напомни на себе си, след като купи нюйоркския мезонет на бившия главен изпълни директор на Citigroup Санди Уейл за 88 млн. долара.