Ако си мислите, че да си купите жилище в България в сегашните условия е почти невъзможно, то и на граждани на далеч по-развити страни за същата цел са им нужни всички пари, които получават.

Въпреки спада в цените на жилищата, условията на пазара на недвижими имоти във Великобритания стават все по-тежки за желаещите да закупят жилище.

За младите семейства, които все още имат сравнително ниски доходи и искат да притежават собствен дом, в настоящия момент е необходимо да отделят 100% от месечните си доходи, става ясно от данните от проучване на Rics.

Според тях минималното, което един член от младо семейство може да спечели за една година, е около 27 516 паунда. Ако има желание да закупи жилище, са необходими 100% от тези пари, както и кредит.

Тази сума е за придобиването на най-типичното жилище без почти никакви екстри, включително депозита, другите удръжки за документи и някои допълнителни разходи.

Данните на Rics показват още, че средното месечно възнаграждение във Великобритания е нараснало с близо 21% от 1996 г. насам.

Все пак за второто тримесечие на тази година отделяните средства от младите семейства за ново жилище възлизат на 34.5%, което е спад, в сравнение с първото тримесечие, когато са отделяли 37.2%.