Броят на заетите в строителния сектор е намалял драстично заради кризата, а прогнозата за следващите месеци остава негативна. Специалисти обаче очакват покачване на интереса в бранша в началото на лятото и през есента.

Най-засегнати в строителния сектор са брокерите и консултантите. Интересът и броят на заетите в тази област е намалял драстично от септември досега. Очаква се тенденцията да бъде такава през цялата година.

По груби изчисления през 2008 г. броят на българите, участвали в сделки с недвижими имоти, е 1.2 млн. Само за първото тримесечие броят им е намалял с над 40%.

Специалисти очакват през цялата година пазарът на имоти да остане слаб. Въпреки това леко покачване на интереса се очаква през следващите месеци.

Подобен интерес ще бъде предизвикан от липсата на друг вид инвестиция на така наречените "свободни пари", тъй като фондовата борса в момента не е надеждна.

Кризата обаче може да се окаже предпоставка за много изгодни сделки. Например, покупка на иначе твърде скъп имот в центъра на столицата, чиято цена в момента е занижена в пъти. Част от тези имоти досега дори не са излизали на българския пазар.

Преди всичко това са българи, живеещи в чужбина, работещи в чужбина и чужди граждани, които искат точно сега да ги продадат, за да могат да усвоят парите и да направят своя инвестиция в чужбина, където има изключително сериозен спад.

Въпреки ниските цени, специалисти твърдят, че моментът не е подходящ за покупка на ваканционен имот.

Източник: Нова телевизия