Според анализатори в сферата, банките по целия свят може да загубят повече от 400 млрд. долара от неизплащане по самостоятелни ипотечни кредити посочва агенция Ройтерс.

Един от всеки четири имуществени заема води до неизпълнение на задълженията по тях, сочи докладът на експертните анализатори, излязъл в понеделник.

Дейвид Хидлер, аналитик от Bear Stearns & Co, е изчислил загуби в размер от 150 до 250 млрд. долара от необслужване на самостоятелните ипотечни кредити.

Банки като Citigroup, Meril Lynch & Co и Wahovia Corp. съобщават за повече от 40 млрд. долара загуби вследствие писмени откази през тази година, след като просрочени ипотеки отбелязаха рекорд и инвеститорите спряха плащанията по много от
рисковите кредити.

Анализаторът от Deutsche Bank Securities Inc Майк Майо прогнозира загуби на големите банки и брокерски къщи в размер на 130 млрд. долара от неизпълнени самостоятелни плащания по заемите.

Това може да включва от 60 до 70 млрд. долара загуби само до края на годината, като 43 млрд. долара вече бяха докладвани.