Ваканционният сезон определено чука на вратата. Сигурни сме, че знаете как да кроите планове за пътешествия и да събирате багажа си – това е веселата част, но сещате ли се нещата, които си заслужава да отметнете преди да излезете за седмица-две от дома си?

Неща, които направят дома ви чист, защитен и енергийно спестовен, докато отсъствате.

Почистване

1. Сменете спалното бельо. Когато се върнете от почивката, ще сте уморени от пътуването. Нещото, което ще върне усмивката на лицето ви, е леглото, ухаещо на чисто.

2. Изхвърлете боклука. И нищо няма да ви направи по-ужасени от миризмата, която ще долети до ноздрите ви, в първия миг, в който отворите вратата. Изхвърлете боклука преди тръгване, защото иначе обричате дома си на вонята от гниещи продукти в продължение на дни.

3. Изпразнете хладилника. Поради същата причина като с боклука. За 10 дни продуктите в хладилника ви, като изключим фризера, ще се развалят и ще ви създадат допълнителна работа и намусена физиономия след хубавата и приятна заслужена почивка.

4. Измийте кофата за боклук преди да отпрашите на жадуваната почивка. Не е важно само да изхвърлите плика с боклука, но и да премахнете всякакви остатъци от храна по кофата.

Защита

1. Затворете и заключете всички прозорци. Със сигурност ще заключите вратата, но не е лоша идея да направите също и с прозорците. Включително и малките прозорчета, каквито присъстват в някои бани и тоалетни.

2. Дайте ключ на доверен човек. Дори да нямате домашни животни и растения, препоръчваме ви да дадете достъп на доверен човек до дома си в случай на спешност.

3. Изпратете си по имейл копия на личните ви документи и документи, свързани с пътуването. Това е вашият план Б, в случай че бъдете „нападнати“ от джебчии или пък багажът ви по някаква причина се изгуби.

Пестете

1. Сложете пауза на термостата. Ако домът ви се затопля или охлажда автоматично, подсигурете пестенето на енергия, като изключите термостата.

2. Изключете устройствата от контакти. Тези „вампири на ток“ могат да изтънят портфейла ви, ако не внимавате как ги използвате.

3. Използвайте таймер. Ако искате в определен час осветлението в дома ви да се включва или това на двора, можете да използвате таймери. Не са скъпи и ще ви спестят разходи, ако заради пътешествието си, планирате да оставите осветлението денонощно включено.