Строителството на небостъргачи с планирана обща височина от 42.1 км. в момента е замразено според данни на уебсайтовете Emporis и Skyscraperpage.

Замразените сгради с планирана височина над 100 м в момента са 198 по цял свят, съставлявайки 10% (Skyscraperpage) или 11% (според Emporis ) от всички текущи проекти за строителството на небостъргачи.

Сред тях са Nakheel Tower в Дубай, която трябваше да е най-високата сграда в света с планирана височина от 1 050 м.

Само в Азия е спряно строителството на високи сгради с обща височина 16.1 км, докато в Близкия изток замразените проекти са с обща височина 10.9 км.

В Северна Америка се бави строителството на небостъргачи с обща височина 6.9 км, докато замразените проекти в Европа и Латинска Америка са с обща височина 3.5 и 3.1 км респективно.

В Австралия се бави строителството на сгради с височина 1.1 км, а в Африка- с 0.4 км.

Изоставането в изпълнението на тези проекти оказва сериозно влияние върху заетостта. Например забавянето на завършването на проектираната за най-висока сграда в Южна Америка Gran Torre Costanera (300 м) в Чили влияе на 2 000 работни места според местните синдикати.

Ако се екстраполира това съотношение метри към работни места за всичките 198 проекта за небостъргачи по цял свят, които се бавят, това би означавало загуба на около 280 000 работни места.