Сбербанк и собственикът на Бинбанк Михаил Шишханов замразиха строителството на „града на милионерите" „Рублево-Архангельск". Партньорите преразглеждат бизнес плановете, както и участието си в проекта, пише Ведомости.

Британската компания Aukett Fitzroy Robinson Group (AFRG) съобщи на инвеститорите в Лондон, че строителят в многофункционалния комплекс на река Москва помолил за временното преустановяване на работата, заради финансови проблеми. Източник близък до ръководството на компанията разказа за вестника, че става дума за „Рублево-Архангельск".

АFRG трябваше да изпълни проектите на три жилищни комплекса и една офис сграда (за Сбербанк). Според събеседника на Ведомости финансирането е прекъснато. От Сбербанк водят преговори за увеличаване на дела на банката в проекта.

От Сбербанк наеха консултант за преразглеждане на бизнес плана, работата, над който трябва да приключи през трето тримесечие, посочи източникът на информация.

Замразяването на проекта не учудва управляващия партньор в Blackwood Константин Ковальов и според него решението е правилно. „Само за развитие на инфраструктурата (изграждане на пътища и комуникации) са необходими 1.5 млрд. долара. Да вложиш подобна сума в условията на криза в проект, за когото няма търсене, е безсмислено. Ако преди кризата цените в региона достигаха до 50 хил. долара за квадрат, то днес интересът на купувачите може да се възбуди при цени от 5 - 10 хил. долара за квадрат", смята Ковальов.