Само в София заради кризата са замразени строителни обекти на стойност един милиард и двеста хиляди лева. Това са проекти с разрешително за строеж и дори осигурено финансиране, но инвеститорите им преосмислят решенията си.

В момента много строителни предприемачи по света спират работа и чакат по-добри времена. Тенденцията за това неизбежно идва и при нас. От Камарата на строителите в България проучват ситуацията.

"В момента правим анкета с нашите структури в страната - къде какви такива обекти има. Пъстра е картината. Това, което се наблюдава, е главно спиране на проектите на ваканционни селища, на хотели", обясни инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камара на строителите в България.

Жилищното строителство все още държи ръста си. Но все пак попитахме специалистите какво се случва, ако сме платили за ново жилище на зелено, а после се окаже, че проектът е замразен.

"Всеки сам е подписал договор, различни са случаите, така че внимавайте какво подписвате - как стартирате инвестиционните си намерения", предупреди Бойков.

От Камарата на строителите нямат информация за спрени заради кризата жилищни проекти. Имат обаче данни за няколко фирми, които се занимават единствено с това - да започват нови строежи.

Това са фирми, които взимат парите на гражданина, правят изкопа, след което се отказват. след това правят следващия изкоп и т. н. Те са единици, но ги има и гражданите са много ощетени в това отношение.

Ако ще влагате парите си в нов имот, може да проверите всичко за строителя, като влезете в регистъра камарата - http://register.ksb.bg. От първи януари ще може да участвате и в интернет форум с полезна информация. Иначе най-добре си наемете адвокат.

Източник: bTV