Балканско изложение за недвижими имоти събира предприемачи, инвеститори и агенции от България и съседните страни, за да предложат градски и ваканционни жилища, офиси, магазини, складове и строителни парцели в "Интер експо център" на булевард "Цариградско шосе" в София от 5 до 7 октомври.

Това ще стане във второто издание на BalPEx (Balkan Property Exhibition), което с дебюта си тази пролет се наложи като едно от най-значимите събития в индустрията на недвижимата собственост в Югоизточна Европа.

На площ 4000 кв. метра над 100 фирми: строително-инвестиционни компании, финансови институции, агенции за недвижими имоти, дружества за мениджмънт на имоти, търговски и консултантски фирми, ще покажат своите оферти и услуги. Много от участниците избират изложението, за да направят промоция на проектите си. И този път преобладават строителните компании, които ще представят жилищни, ваканционни, но и все повече бизнес имоти.

На есенното BalPEx ще покажат редица жилищни проекти, които са планирани или в строеж. Един от тях е комплексът от затворен тип Winslow Gardens, разположен в кв. "Манастирски ливади" в София, на площ 22 хиляди кв. м. Той ще се състои от 6 отделни сгради и 12 хиляди кв. м парк.
На вниманието на посетителите ще бъде предложен и проектът Este Home and SPA, разположен върху 17 218 кв. м в столичния квартал "Изток". Той предлага луксозно изградени жилища и многообразие от удобства както за живеещите в него, така и за посетителите.
Че големи проекти могат да се случат не само в столицата, ще докаже Royal City в Пловдив, модерен комплекс от затворен тип с над 2000 кв. м градина с детска площадка и място за отдих.

Освен апартаменти купувачите ще могат да намерят и градски къщи. Crystal Bell е едно от новите селища от затворен тип в столицата, разположено в близост до местността Камбаните, срещу "Бизнес парк София". Състои се от 34 еднофамилни жилища от четири типа и три многофамилни сгради. Комплексът е с богато озеленяване, подземни паркинги, обслужваща сграда със спортен комплекс, детска площадка с баскетболно игрище, зала за анимации, кафе-сладкарница и лекарски кабинет.

Проектът "Бистрица Гардънс" също е жилищен комплекс от затворен тип с 52 еднофамилни къщи, разположени в подножието на Витоша, всяка от тях със собствен двор и гараж за два автомобила.
От 5 до 7 октомври в "Интер експо център" ще може да се види и комплекса „Витоша палас” на бул. "Цар Борис III" в столицата, изграден от две основни тела, всяко от които с 3 входа. Проектът предлага на обитателите си плувен басейн, фитнес, сауна, подземен охраняем паркинг.
Един от актуалните жилищни проекти в София е сградата Boutique Apartments в софийския квартал "Витоша" с 46 апартамента, всички осигурени с паркоместа. Атрактивно архитектурно решение е изграждането на 12 мезонета на първи и втори етаж от сградата с частни озеленени дворове с барбекюта.

Жилищният комплекс от затворен тип 20 Pine се намира в кв. "Манастирски ливади", едновременно в полите на Витоша и в близост до центъра на града. На територията на комплекса има жилищни, бизнес и търговски помещения. Общата му площ е 52 291.05 кв. м, а пусковият срок на комплекса е 2010 г.

Ваканционните хотели и комплекси са отново сериозно представени на есенното издание на "Балпекс" чрез нови и интересни обекти от различен тип - както морски и зимни, така и СПА проекти.

Освен градските на BalPEx ще има и многобройни предложения за покупка на ваканционни апартаменти и вили. Vistas of Pamporovo е един от новите проекти, разположен до родопското село Левочево. Той се състои от 6 сгради с общо 180 апартамента с площи от 38 до 130 кв. м, а освен тях предлага на обитателите си плувен басейн, сауна, парна баня и модерно оборудвана фитнес зала.

Ваканционното селище “Маунтийн резиденсиз” се намира на 400 метра от първата станция на ски лифта в Банско. Комплексът се състои от три отделни сгради, ресторант, закрит басейн, сауна, джакузи с шоков басейн, фитнес, стая за игри и лоби бар, подземен и надземен паркинг.
Макар че основният пазар за ски апартаменти остава Банско, доста инвеститори излизат от курорта. KIK Mountain Village е нов комплекс в намиращия се наблизо град Добринище, който представлява селище от 11 двуетажни едно- и двуфамилни къщи и хотел с 20 стаи. Сградите са свободно стоящи, всяка с отделно дворно пространство. Къщите са с разгъната застроена площ от 85 кв. м до 170 кв. м. На първо ниво ще имат дневна-трапезария с камина, кухненски бокс, баня, тоалетна, килер. На втория етаж ще са разположени по две или три спални с отделни бани. Всяка къща има две паркоместа и малък двор.

Сред проектите на BalPEx ще е и ваканционното селище “Санта Марина” в Созопол, което заема площ 37 300 кв. м. То се състои от 29 сгради с четири типа апартаменти: тристайни и двустайни, мансардни ателиета на едно или две нива.
На същия предприемач е и „Св. Иван Рилски Хотел, СПА & Апартаменти” в Банско. Комплексът, разположен близо до основния лифт и само на 10 минути пеша от историческия център на града, включва петзвезден хотел със СПА и спортно-възстановителен център и 4 жилищни сгради.

На посетителите, които проявяват интерес към ваканционните имоти, ще бъде показан и проектът на курортен комплекс „Чери гардън” в село Кошарица, на три километра от Слънчев бряг. Той се състои от 22 еднофамилни къщи във възрожденски стил - камък и дърво. Предвижда се в комплекса да бъде изграден и четиризвезден хотел.

На изложението ще бъде предложен за продажба и четиризвездният хотел "Белмонт" в Пампорово, който предлага четири ВИП апартамента, 14 стандартни жилища, 60 двойни стаи, ресторант и механа, игрална зала, бутиков СПА център, закрит басейн с джакузи, фитнес зала, ски гардероб и конферентна зала.

Разнообразни бизнес и индустриални проекти ще бъдат представени на второто по ред изложение BalPEx. Един от тях е “Бизнес Парк Варна”, който ще се състои от девет сгради с обща разгъната застроена площ 160 хил. кв. м при завършването си, в която се включват офис, складови и търговски помещения. Над 22 хил. кв. м от терена ще заемат зелени площи.

Ще бъде показан и новият бизнес парк Sofia Airport Center, разположен на около 300 м от новопостроения терминал на летище София, с РЗП 285 685 кв. м. Офис площите са с обща разгъната застроена площ 223 430 кв. м, а бизнес паркът ще има и логистичен център от 22 099 кв. м. Сред акцентите на този сегмент е и “Бизнес таун София”, уникален за центъра на София "град в града". Върху 43 хил. кв. м ще се разположат над 90 хил. кв. м офис и жилищни сгради, ресторанти и кафенета, поликлиника, магазини, хотел, кино, заседателни и изложбени зали, както и открити и подземни паркинги за 1500 автомобила. "Бизнес таун София" е разположен до основни пътни артерии и отстои само на 1520 метра от географския център на София - площад "Александър Невски".

Друг от проектите извън София, който намира място на изложението, е в морската столица - “Мол Варна”. Той се разполага на РЗП 70 хил. кв. м, от които 33 хил. кв. м са площи за отдаване под наем. Сградата се предвижда да бъде на 8 нива - 3 подземни и 5 надземни.
Проектът на Mall Concord Plaza в град Пловдив ще бъде представен за първи път пред посетителите на BalPEx. С РЗП 50 хил. кв. м той е един от най-големите в града, като се предвижда в него да има бизнес хотел с казино, СПА комплекс и офис сграда клас А .
Carrefour Tzarigradsko ще предложи на ползвателите си търговски и офис площи, изложбени зали с цялостен размер на търговската площ 66 хил. кв. м. Магазините са разпределени на три горни нива, като по-голямата част от предложените забавления са концентрирани на втория етаж. Долните три нива се състоят от хипермаркет Carrefour, редица магазини от сферата на услугите и паркинги.
Индустриалните имоти ще бъдат представени от Складово-логистичен комплекс СТАД, който се простира на 6 декара на околовръстния път на София, в района на Казичене. Комплексът ще включва 6 хиляди палетни места на 6500 кв. м РЗП, както и разнообразни офиси, банков салон, шоурум, търговски площи, панорамен ресторант, подземен паркинг етаж.