Италианските власти наложиха запор на имущество на стойност 1.3 милиона евро на скандалния италиански политик Франко Фиорито, обвинен за отклоняване на партийни средства в особено големи размери, предаде ДПА.

Фиорито беше арестуван заради тези обвинения във вторник, информира БТА. С парите, предназначени за партията му Народ на свободата, той е купувал къщи и коли и си е позволявал луксозни ваканции.

Властите конфискуваха една кола смарт, едно високопроходимо Бе Ем Ве и един джип, закупен от Фиорито след необичайно силния снеговалеж през февруари в Рим. Те ще бъдат предадени на италианските данъчни власти.

Разкритията за Фиорито излязоха наяве миналия месец. Той оглавяваше групата на областните съветници на партията на Силвио Берлускони Народ на свободата в областното събрание на Лацио. Заради скандала областната управителка на Лацио Рената Полверини, една от водещите фигури в Народ на свободата, подаде оставка.

Няколко други областни съветници от Народ на свободата също са използвали държавни средства за скъпи вечери и други екстравагантни разходи. Един от тях е пропилял десетки хиляди евро за маскен бал, на който гостите били с древногръцки и древноримски одежди. Той обаче твърди, че е платил за тържеството от джоба си.

Заради аферата с Фиорито, която нанесе удар на Народ на свободата и възмути италианците в момент на строги икономии, правителството на премиера Марио Монти се очаква по късно днес да приеме спешно постановление с мерки относно неправомерното използване на държавни средства от представители на местните органи на властта.

Това постановление ще предостави на националната Сметна палата контрол над разходите на местните власти, ще намали размера на областните събрания и ще въведе стриктни граници на заплатите на областните съветници.