Тъмната страна на недвижимите имоти засегна Поморие.

Частен съдебен изпълнител продава цял ваканционен комплекс с 97 апартамента и магазини. Селището е на груб строеж и се намира до бившия къмпинг "Европа". В съседство има планове да се построи модерна болница с подкрепата на проф. Александър Чирков.

От публичната продан ще бъдат засегнати и няколко физически лица, закупили апартаменти "на зелено" в комплекса. Варненец е на път да загуби 12 жилища.

Клинична смърт за цял комплекс в Поморие

В Поморие таяха големи надежди медицинският туризъм да развие града. В края на 2006 г. бе направена първа копка на клиниката на проф. д-р Александър Чирков.

Оттогава се развихри строителна треска за апартаментни комплекси и хотели. Цените хвръкнаха до небето - на къмпинг "Европа", където трябва да изникне болницата на проф. Чирков, апартаментите се оферираха по 2000-2300 евро на кв. метър.

Представете си за какви печалби са били залагани, при положение че разходите за строителство, проектиране, покупка на земя и др. едва ли са излизали повече от 800 евро на кв. метър.

Идеята в Поморие беше заможни чужденци - за предпочитане руснаци, израелци или граждани на ЕС, да пристигат за продължително лечение и междувременно да купят или наемат ваканционен имот. Добре измислено, но зле реализирано. Това личи от ситуацията със закъсалите инвеститори в района.

Бургаски частен съдебен изпълнител обяви за публична продан цял ваканционен комплекс на "груб строеж", състоящ се от две сгради с 97 обекта повечето апартаменти, малко магазини и помещения за здравни и социални услуги. Селището се намира на първа линия в местността Кротиря - в района на бившия къмпинг "Европа", на пътя Бургас - Поморие.

Инвеститор в комплекса е пловдивската фирма "Рола", представлявана от бизнесмена Христо Барутчиев. Същият е съдружник на проф. Чирков в дружеството, което ще менажира бъдещата Специализирана европейска черноморска болница за активно лечение-Поморие. Барутчиев държи 35% в "Рола", същия дял има Мила Димитрова. По 15% от акциите притежават Ангел Стефанов и Денис Бареков.

Частният съдия-изпълнител разпродава поземлен имот с площ 6.8 дка заедно с комплекс с разгъната застроена площ от 9028 кв. м. На тезгяха са две помещения за здравни и социални услуги (1071 кв. м), административна площ (224 кв. м), един магазин (47.6 кв. м), два ресторанта (531.7 кв. м) и останалото са апартаменти.

Идеята е била първо да бъде построен ваканционният комплекс и след това да започне строителството на клиниката.

За градежа на ваканционното селище "Рола" е теглила кредит от Първа инвестиционна банка, която в случая се явява взискател по делото. Според отчета на "Рола" към 31 декември 2009 г. дружеството има 11.17 млн. лв. дългове към финансови институции. В същото време началната цена на обекта е 5 994 900 лв. с ДДС.

"Банката и инвеститорът преговаряха дълго време. Щом се е стигнало до публична продан, изглежда, не са се разбрали", коментира частният съдебен изпълнител Делян Николов.

От фирма "Рола" отказаха официален коментар. Според запознати в момента предприемачът преговоря за споразумение с Първа инвестиционна банка.

Източник: в. Труд