Докато в сградата на Парламента в Лондон се извършват мащабни ремонти, депутатите могат да бъдат временно настанени в плаващ стъклен балон във водите река Темза.

Когато строителството на днешния дом на депутатите е завършено през 1870 г., не са съществували подробности като противопожарни мерки или безопасна електрическа инсталация.

Според нов доклад за постройката вече съществува "значителен и нарастващ риск от катастрофално събитие, като например голям пожар или поредица от единични повреди в основни системи."

За да се извършат необходимите ремонти и подобрения обаче, Парламентът трябва да бъде преместен, посочва T+L. И тъй като това може да отнеме до шест години, въпросът къде народните представители ще заседават е изключително сериозен.

Планът на американската архитектурна компания Gensler спечели вниманието миналата седмица, когато Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия, заяви, че той трябва да бъде разгледан.

Проект Посейдон е дълга близо 250 м структура, която ще бъде разположена точно пред сградата на парламента – във водите на река Темза. Тя ще се състои от два дървени купола - по един за всяка камера на парламента. Изграждането й ще отнеме по-малко от три години.

Според Gensler това ще струва 160 млн. паунда (около 195 млн. долара). Временната структура обаче може да спести на Обединеното кралство повече от 2 млрд. долара за наеми и реконструкция на други правителствени сгради, подходящи да се превърнат във временен дом на депутатите.

Когато ремонтът в сградата на Парламента е завършен и народните избраници се върнат в нея, плаващата структура би могла да бъде изтеглена надолу по реката. Едно от предложенията е тя да бъде превърната в музей на демокрацията.

Снимки: inhabitat.com