По-малко от половината от хората в Германия живеят в собствени къщи или апартаменти, показват местни изследвания. Това, разбира се, оказва положително влияние върху пазара на наемане на жилища в страната, пише zarganhouse.ru.

Данните сочат, че в собствени жилища в Германия живеят само 42% от населението, а останалите предпочитат да наемат. Тази цифра е много по-малка от средната стойност за страните от ЕС (малко над 60%).

В страни като Испания, Италия, Ирландия и Великобритания около 80% от населението предпочита да живее в собствени домове.

Най-големият наемен жилищен пазар в Германия е столицата Берлин, където едва 14.1% от населението притежава собствени жилища.

Какво обаче прави живеенето под наем в Германия по-привлекателно?

Като една от основните причини се сочат относително ниските наеми, което оказва пряко влияние за намаляването на мотивацията на населението да купува.

Според някои изследователи "тази особеност на немския жилищен пазар е предимно свързана с историята на страната".

По време на Втората световна война голяма част от жилищния фонд е унищожен, а населението е лишено от средства за покупка или строителство. Ето защо, в следвоенните години, в Западна Германия са започнали изграждането на така наречените социални жилища.

Въпреки това, властите в Западна Германия започват през 1956 г. субсидирането и на индивидуално жилищно строителство, като през 1961 г., в разгара на "немски икономическо чудо", са построени повече частни отколкото социални домове'.

Друга важна причина е, че наемането на апартамент предлага по-голяма мобилност в сравнение със собствения дом.

Освен това, в германското законодателство са добре урегулирани правоотношенията между наемодатели и наематели.

Разходите за наем на апартаменти в големите градове в Германия (Берлин, Хамбург, Мюнхен и други) на вторичния пазар са диапазон от 6 до 10 евро на квадратен метър на месец, а в нови сгради - от 10 до 16.5 евро на кв. м.

Така немският жилищния пазар е привлекателен и за чужди инвеститори, които не искат да поемат рискове и предпочитат сравнително ниски, но стабилни доходи от наем.