Преди близо година, през май 2015 г., бившето имение на Майкъл Джаксън - Невърленд, излезе на пазара. Имотът с площ от близо 1 200 кв. м се простира на 2 698 акра в долината Санта Инез, североизточно от Лос Анджелис.

Имението разполага с шест спални, огромно езеро, барбекю на открито, три къщи за гости, тенис корт и голям киносалон със сцена. Продажната му цена тогава бе 100 млн. долара.

Продажната цена 10 месеца по-късно? 100 млн. долара.

Причината за липсата на раздвижване около цената не е непреклонен продавач или липсата на интерес. Навсякъде жилищата в най-високия сегмент от пазара просто не се продават бързо. Ключът към продажбата на имот за 100 млн. долара в днешно време е търпението.

“Пазарът на супер скъпи имоти в момента дори не е близо до нивата си от преди три, четири или пет години,” казва Брендън ДеСимон, експерт в имотния сайт Zillow.com. “Забавянето на този пазар настъпи съвсем наскоро, а милиардерите, които могат да си позволят подобни имоти, не са чак толкова много.”

Вижте още: Имението Невърленд се продава за 100 млн. долара

Чуждестранните купувачи все още са сила на имотния пазар в САЩ, отчасти защото богаташите търсят по-сигурни места от фондовите борси, където да инвестират парите си. Малко рисковано обаче е да се инвестира в имот, който е малко встрани от утъпканата пътека, независимо от неговата история.

Пред продажбата на Sycamore Valley Ranch, както се нарича имението Невърленд в момента, има три основни пречки и това са локацията, локацията и пак локацията.

Имотът, който бе купен от изпитващия финансови затруднения Джаксън през 2008 г., се намира в Лос Оливос, градче с около 1 100 жители на около 200 км от североизточно от Лос Анджелис. Това е доста далеч от местата с най-луксозните имоти.

“По-голяма част от имотите с подобни цени или се намират на брега на океана, или пък са в градовете,” казва ДеСимон. “Те са концентрирани в Лос Анджелис, Ню Йорк, Сан Франциско и Маями.”

Според Zillow, продажната цена на Невърленд е близо 200 пъти, колкото средната стойност на жилищата в окръг Санта Барбара, която е 548 500 долара. Според имотни експерти в този район се продават едва по няколко имота за над 4 млн. долара годишно.

В долината Санта Инез никога не е продаван имот за 100 млн. долара. “Ако се намираше в Аспен, това щеше да е имот за 100 млн. долара, или може би в Северен Ню Йорк или в Хамптънс. В този район обаче тази продажна цена е доста висока”, според имотния брокер Уейн Натале.

Натале не твърди, че имотът е непродаваем на тази цена, а просто, че продажбата може да отнеме по-дълго време. Обявените за продажба имоти в Санта Барбара през миналата година се престоявали средно само по 75 дни на пазара, но за уникален и луксозен имот като Невърленд е напълно нормално да остане много по-дълго време, според Zillow.