Защо имотите поскъпват и какво да НЕ правим?

23133
Защо имотите поскъпват и какво да НЕ правим?

Вчера ви информирахме, че имотите в редица столични квартали са поскъпнали с между 8 и 13% от  началото на 2016 г. Каква е причината за този ръст и какво можем да направим на пазар, водещ в момента от продавачите?

Липса на качествени имоти на пазара – слабата строителна активност в последните години днес се отразява в малко на брой готови нови сгради, които бързо намират новите си собственици.

Именно липсата на нови жилища раздвижи и пазара на по-стари жилища, сред които дори и панелки и ЕПК апартаменти. Продавачите обаче използват момента и предлагат имотите си на завишени цени.

В кои квартали на София жилищата поскъпнаха с над 10% В кой квартал на столицата е жилището ви


Подобрена инфраструктура – разширението на метрото, строителството на нови пътища, детски градини и площадки, училища също подтикват към сключването на имотна сделка, при това за точно определени квартали. Близостта до офиса или училището е едно от основните изисквания на новодомците.

Ниските лихви по депозитите – съвсем естествено е част от хората с пари на депозит да търсят нови, при това по-добри възможности за спестяванията си. Очакваното средно поскъпване на имотите в големите градове през 2016 г. от около и над 5% е в пъти над предлаганите лихви от търговските банки.

Ниските лихви по кредитите – години наред кредитирането бе близо до точката си на замръзване. Понижението на лихвите по кредитите подтикна хората да търсят финансиране за покупки на имоти, нови коли или нови бизнес възможности. Малката разлика между платената вноска по кредита с наема е още една причина за хората със сигурни доходи да желаят да придобият собствено жилище.

България на 15-о място в света по ръст в цените на имотитеЖилищата в страната ни поскъпнаха с 4.1% за шест месеца

Инвестиция – дори и да имат собствен имот, инвеститори използват средствата си да увеличат недвижимата си собственост, като по този начин могат да се възползват и от растящите цени на наемите (главно в София).

Какво да не правим:

Част от рекламите и възможностите днес са за инвестиции „на зелено“. Припомняме (най-вече за хората с подобни намерения), че в годините преди кризата от 2008 г. доста хора останаха без покрив над главата си, или поне без жилище с Акт 16.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg