Когато най-богатият човек в Индия Мукеш Амбани приключи със строителството на екстравагантната си 27-етажна къща миналата година, предизвика обществен дебат по въпроса „Какво се опитва да докаже той?". Сега обаче всички се питат: „Защо той не живее там?".

Домът, наречен „Антилия" изглежда напълно обитаем. Всяка нощ кулата е осветена от горе до долу- и отвътре, и отвън, мнозина са посещавали филмови прожекции в частния киносалон и са присъствали на приеми в голямата бална зала, обслужвана от персонал, нает от хотел „Оберой".

Но приятели на семейство Амбани признават, че след като и последното канапе е сервирано, и гостите са си казали „довиждане", Амбани скришом напуска „Антилия" и се връща в „Сиа Уинд" ( Sea Wind)- по-скромната 14-етажна семейна кула в южната част на града.

Засега и собственикът на най-скъпата резиденция в света, и неговият говорител отказват всякакъв коментар, оставяйки място за всякакви версии, пише в. „Ню Йорк Таймс".

Според една от тях жилището с плаващи градини, шест етажа гаражи и три хеликоптерни площадки не отговаря на индийската архитектурна доктрина Васту Шастра.

Амбани, който притежава състояние от 27 млрд. долара по данни на Forbes, построи дома си за 2 млрд. долара, но така и не насрочва дата, на която да заживее в него. Според приятели на семейството, поискали имената им да не се споменават, къщата е тема табу в разговорите. Говорителят на милиардера също пропуска въпроса с хладното: „Това е частен дом. Няма причина да го обсъждаме публично".

Васту- философия,силно изразена в хиндуистката храмова архитектура, подчертава значението на посоката на подравняванията, които създават духовна хармония. Много индуси вярват, че да живееш в сграда, която не са построена според принципите на Васту, носи лош късмет. Според специалист в този тип архитектура от източната страна на резиденцията на Амбани няма достатъчно прозорци, които да пропускат сутрешните слънчеви лъчи.

„Това винаги води до недоразумения между членовете на семейството или по някое време може да създаде проблеми. Това също така показва по-усилена работа, за да се постигне умерен успех. Има повече отрицателна енергия, идваща от западната страна", заявява експертът.

Той обаче допълва, че не може да направи пълен анализ, тъй като не е виждал дома отвътре. Сградата е проектирана от американското архитектурно студио Perkins & Will, а интериорът е на Hirsch Bedner Associates, но и двете компании отказват коментар.

Но на Антилия така и не й върви от самото начало. Първо цената (4.4 млн. долара) на земята , която Амбани купи от мюсюлмански благотворителен фонд за сираци, се видя на мнозина силно занижена.

Миналата година, като Антилия бе пред завършване, много жители на Мумбай критикува сградата като демонстративно показване на богатството в страна, където повечето хора живеят с по-малко от 2 долара на ден и в един град, в който повече от половината от населението живее в бордеи. Някои предполагат, че именно това е накарало Амбани да разлюби къщата си:

„Едно е гръмкото пристигане в клуба на милиардерите, гледайки надолу към града от прозорците на вашата стълба към небето", коментира проф. Гиан Пракаш, професор по индийска история в Пристън. „Но друго е да видиш, че на върха е самотно".

И въпреки, че „Антилия" остава къща, но не и дом, тя има своите почитатели.

Но осемстотин метра от нея, в крайбрежната квартал Breach Candy, до американското консулство, друг богат бизнес-клан на Мумбай- семейство Сингхания, изгражда кула, за която мнозина казват, че прилича на Антилия.

Следвайте ни и във Фейсбук