С 11% са поскъпнали жилищните имоти в Бургас през 2007 година, като средната цена за периода е 596 евро за кв. м.

Ръстът на цените през този период е по-голям, в сравнение с 2006-а, когато е бил 7%, става ясно от данните на агенцията за недвижими имоти “Адрес“.

Разликата в цените между старо и ново строителство, която се наблюдава през изтеклата година в Бургас е най-голяма от четирите големи града в страната. Старото строителство се е продавало с 25% по-скъпо от новото.

Цената на новото строителство се е увеличила с близо 31%. Поради плътното застрояване в централните части на града предлагането на жилища, които са напълно завършени е доста ограничено.

На пазара за недвижими имоти в Бургас през последната година се отчита засилен интерес към бизнес имоти и то най-вече в централните части, където тяхното предлагане е доста ограничено. Цените за кв. м варират между 900 и 2000 евро, в зависимост от това в какво състояние е обектът.

Въпреки повишеното търсене на такива имоти, пазарът остава активен най-вече в сегмента на жилища, които са с най-голям дял в предлагането.

Цената на парцели в промишлените зони се движи от 50-300 евро за кв. м, в зависимост от местоположението и параметрите на парцела.

През 2007 година търсенето за покупка на имоти от чужди граждани отбеляза чувствителен ръст. Техният интерес е както към селски имоти и вили, така и към апартаменти и парцели. Най-голямата група чуждестранни купувачи са гражданите на бившите съветски републики.