Засилен интерес към изнасяне на производства в България

1527
Засилен интерес към изнасяне на производства в България

Големи международни компании проучват българския пазар като подходяща дестинация за изнасяне на производствени дейности, показва доклад на Colliers International за развитието на пазара на логистични и индустриални площи през първата половина на 2012 г.

България е привлекателна заради ниските производствени разходи, подходящото географско разположение, политическата стабилност и ниските данъци, в сравнение с другите страни членки на Европейския съюз.

През разглеждания период наблюдаваме изнасяне на производства предимно в автомобилния сектор. Пример за това е покупката на бившата фабрика „Миролио” в Сливен от японския производител на автомобилни части YAZAKI. През първата половина на 2012 г. бе открита и фабриката на "АЛС България" в с. Мусачево, където ще се произвеждат кожени автомобилни седалки.

„България ще продължи да се развива като подходяща дестинация за изнасяне на производствени дейности„ подчертава Атанас Гаров, изпълнителен директор на Colliers International. „Наблюдаваме засилен интерес от страна на компании от Западна Европа, които проучват както терени, така и съществуващи бази, подходящи за реновиране.”

През разглеждания период търсенето на вътрешния пазар се движи основно от веригите за бързооборотни стоки, логистичните оператори и фармацевтичните компании, като най-голям е интересът в района на София.

По отношение на предлагането на индустриални и логистични площи се наблюдава ръст от 6% през първата половина на 2012 г., който се равнява на 15 000 кв.м.

Той се дължи основно на преотдаване на логистични бази от техните собственици. През отчетния период няма завършени големи логистични проекти, както и започнати нови строежи. Това е сигнал за намаляване на обемите при крайните ползватели - тенденция, която се наблюдава през последните 18 месеца.

Според доклада на Colliers International, наемните нива през разглеждания период остават стабилни. Не се очаква съществена промяна до края на 2012 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg