Aвстрийският посланик Карл Дийм присъства на официалната церемония за завършване на грубия строеж на първите къщи на Sofia_sky. Комплексът е първият български проект на австрийската компания RE project development, дъщерна компания на Райфайзен еволюшън ГмбХ, Виена. По българска традиция на покрива на комплекса беше издигнато българското знаме, а според австрийската беше поставено борово дръвче.

Водещ архитект на sofia_sky e един от най-добрите австрийски архитекти – Франц Янц от архитектурно бюро Хофманн & Янц, Виена. Местен архитект е Христо Христов от архитектурно бюро ”Христов и синове”, София.

Sofia_sky е жилищен комплекс в полите на Витоша, чиято обща стойност се очаква да възлезе на 17 милиона евро. Той се изгражда на един от склоновете над София, в квартал Симеоново. Предвижда се да бъдат създадени общо 106 жилища, които ще бъдат готови на два етапа – през пролетта и през есента на 2008 година.

Уникалността на сградите от проекта sofia_sky е в това, че те ще бъдат изградени по австрийски стандарт: шумоизолации в подовете и таваните, плътна топлоизолация с дебелина 8 – 10 см, пречиствателна станция, газификация, френски прозорци с алуминиева дограма.

Паралелно с комплекса в момента се строи и пречиствателна станция, за да бъдат избегнати евентуални проблеми на бъдещите собственици на апартаменти и къщи в комплекса sofia_sky с канализацията.

В момента започва и изграждането на 20 kV кабелна линия от Подстанция “Студентски град” и два трафопоста за по-добро и сигурно захранване с ток.

В края на май 2007 година се очаква за първи път в България да бъде показана така наречената Мострена къща. Бъдещите и настоящите клиенти на RE Project Development ще могат да видят реализиран австрийския стандарт, а също и вътрешното дизайнерско решение на компаниятa. Така те ще добият пълна представа какво RE Project Development има предвид с мотото си ”Да развием бъдещето”.

Райфайзен еволюшън проджект дивелъпмънт Г.м.б.Х. е предприемач в областта на недвижимите имоти със седалище във Виена, действащо в Австрия, Централна и Източна Европа. Портфолиото на Райфайзен еволюшън съдържа жилищни и офис сгради, но също и хотели, търговски и специализирани пазарни центрове, както и смесено използвани обекти.