Спадът в цените на жилищата в София и по-големите градове на страната за последните три години е над 50%.

На всички са известни тежките последици от кризата върху пазара на недвижими имоти и в частност на жилища на тези места. Какво обаче се случва в по-малките градове на България три години след дестабилизирането на имотния пазар?

В повечето областни градове като Видин и Монтана, вече могат да бъдат намерени жилища на цена под 300 евро/кв.м, сочи справка в сайта за недвижими имоти imot.bg.

Впечатление прави, че преобладаващата част от цените са посочени в левове, а не в евро. Най-много гарсониери, дву- и тристайни жилища под тази цена се предлагат във Враца – над 100 имота. Най-евтиният е с цена 220 евро/кв.м.

Намира се в район Дъбрика и е с площ 40 кв.м. Във видинския квартал Калето срещу12 000 евро се предлага гарсониера с югоизточно изложение от 51 кв. м ново строителство с Акт 16.

Евтини двустайни жилища могат да се намерят в габровския квартал Младост. Срещу 13 100 евро може да се купи имот с площ 64 кв. м. Апартаментът се намира в квартал с напълно изградена инфраструктура. В близост има училище и фитнес център.

Допреди началото на кризата в Кърджали предлагането на имоти беше доста ограничено. Към днешна дата оферти не липсват, а близо 30 е броят на жилищата, които се продават на цена под 300 евро/кв.м.

Срещу 19 000 евро може да се купи двустайно жилище с площ 70 кв. м в панелен блок с асансьор. Нов тристаен имот с площ 117 кв.м в квартал „Възрожденци” се продава срещу 27 250 евро, или 232 евро/кв. м.

Близо 50 апартамента в Кюстендил се оферират на цена под 300 евро/кв. м, посочват от imot.bg. Преобладаващата част от тях са тристайни. Цената на тристайно жилище от 90 кв. м е 20 000 евро.