На пазара на имоти първата половина на 2016 г. затвърждава тенденцията на продължаващ ръст на активността на купувачите, умерено повишение на цените и значително увеличение на продажбите в София.

Основен двигател на активността на пазара на имоти продължават да са банките с изключително изгодните условия по ипотечните кредити и рекордно ниските лихви по депозитите. В някои случаи лихвите по депозитите дори са отрицателни, като се имат предвид таксите за обслужването на сметките.

Според данните на Arco Real Estate за периода януари-юни 2016 г. запитванията от клиенти са се увеличили повече от два пъти, което води и до ръст на броя на сделките.

Статистиката на имотната компания показва, че в София ръстът на средната цена на кв. м на база на сключените от компанията сделки достига 4% през първото полугодие на 2016 г. спрямо същия период на 2015 г. Очакванията са за цялата година увеличението да е около 5%.

Най-предпочитаните от клиентите квартали на София са „Център“, “Банишора”, “Витоша”, “Бояна”, “Дианабад”, “Оборище”, “Манастирски ливади” и “Гео Милев”.

Най-силен ръст на цените на жилищата за първите шест месеца на годината се отчита в кварталите “Мусагеница”, “Оборище”, “Дружба”, “Толстой” и “Яворов”. Районът на Докторския паметник в центъра на София остава този с най-висока стойност на кв. м жилищна площ.

Продължава да се увеличава броят на сделките с жилищата с две спални за сметка на тези с една спалня. През второто тримесечие делът на сделките с апартаментите с две спални, осъществени от Arco Real Estate, дори леко превишава делът на сделките с апартаменти с една спалня.

Сред жилищата с една спалня най-предпочитани от клиентите са апартаментите с площ 55-65 кв. м и цена 800 – 1 000 евро на кв. м. Жилищата с две спални, реализирани през първото полугодие, са с площ 85-100 кв. м при цени в диапазона 800 - 900 евро на кв. м.

Новото строителство остава най-популярно сред купувачите, заради което се активизира и активността на инвеститорите в сектора. София е лидер по издадени разрешителни за строеж от началото на годината, следвана от Пловдив – вторият най-активен жилищен пазар в страната след столицата, Бургас и Варна.

Поради недостатъчното предлагане на качествени, нови завършени жилища все повече купувачи пристъпват към придобиване на жилище в строеж. Т.нар. сделки “на зелено” представляват почти една четвърт от всички сделки, осъществени от имотната агенция за полугодието.

Засиленото търсене катализира и ръст на цените и жилищата в строеж вече не се предлагат с традиционната доскоро отстъпка.