Жилищата през юни поскъпват с най-много в Пловдив, Варна с най-високи цени в страната

989
Жилищата през юни поскъпват с най-много в Пловдив, Варна с най-високи цени в страната

Ценовата динамика при жилищата в София вече все по-трудно се копира в по-големите градове на страната, сочи изследване на изданието imot.bg.

 

Средната цена на жилищата в София през юни се е повишила със 3.3% спрямо април до средно ниво от 725 евро за кв. м.

 

Най-високи през юни са се запазили цените на недвижимите имоти във Варна, където средната цена е била 788 евро на кв. м. Високите цени на жилищата в морската столица обаче са довели до забавяне на темпа на повишение, като през юни те са регистрирали ръст от едва 2.2% спрямо месец април.

 

От големите градове най-голямо поскъпване на недвижимите имоти през юни спрямо април е имало в Пловдив, където цените са се повишили с 5%, но все още значително изостават спрямо тези във Варна и София. В Пловдив средната цена на недвижимите имоти е в размер на 480 евр. на кв. м.

 

Като тенденция се откроява и намаляването на броя на дните необходими за продажбата на недвижим имот в столицата на страната - София.

Средната продължителност за продажба през юни се е понижила до 80 дни, спрямо 82 дни през май и значителните 150 дни в първия месец на настоящата година.

 

Намалява средната продължителност за продажба на жилища и в останалите големи градове.  В Бургас тя пада до 77 дни от 125 дни в началото на годината, във Варна до 97 дни от 121 през януари, а в Пловдив е 85 дни спрямо 111 през януари.

 

Най-бързо са се продавали жилищата в Русе, като средната продължителност на периода по продажбите е бил 73 дни от 104 през януари.

 

Най-голямо повишение в цените в София са отбелязали тристайните апартаменти, които през юни са поскъпнали с 5.2% спрямо три месеца по-рано, до средно ниво от 72 415 евро. Цените на двустайните са се повишили с 4.5% до средна цена от 51 438 евро.

 

С най-малко като процент са поскъпнали едностайните апартаменти в столицата - 3.4% до средна цена от 38 156 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg