Цените на недвижимите имоти в Германия са се понижили с 0.9% на месечна база през септември, посочиха изнесени днес данни на агенцията Hypoport.

На годишна база понижението е било дори по-голямо, като е възлязло на 2.8%. През август спадът в цените на имотите в най-голямата европейска икономика възлезе на 3.5% на годишна база.

Стойността на съществуващите домове се е понижила с 2.2% през септември, а тази на апартаментите е намаляла с 0.8%. Най-малък спад са регистрирали цените на новите жилища, поевтинели едва с 0.4%.

От началото на годината цените на съществуващите домове са поевтинели с 6.1%, докато тези на новите са се повишили с 1.3%.

Според анализаторите обаче, слабостта на пазара на недвижими имоти в Германия няма да навреди толкова негативно на потребителските разходи на населението, както би сторило това в други страни с различна култура, като САЩ например.

В Германия степента на собственост на жилища е в размер на едва 40%, което поставя страната сред тези с най-ниско подобно съотношение.

Данните на Hypoport са базирани въз основа на информация за продажбите на жилища в страната, обхващащи около 10% от пазара.