Цените на недвижимите имоти в един от водещите китайски градове - Шенцен са се повишили с 14% през юни, което е близо два пъти над средното за страната повишение, посочиха публикувани днес данни.

За добрия ръст са съдействали силното представяне на четвъртата най-голяма световна икономика през първото полугодиена на 2007-ма. На фона на регистрирания ръст на икономиката на страната с 11.9% през второто тримесечие на годината, разполагаемите доходи на населението са нараснали с 17.6% за полугодието.

В същото време голямото търсене за покупка на нови жилища трудно успява да се посрещне от предлагането.

В Китай се строят около 60% от необходимите 1 млрд. кв. м. жилища, за да се поддържа търсенето на пазара, сочи още статистиката.

Ръста в цените на недвижимите имоти са допринесли за повишение в печалбата на най-голямата публична компания за недвижими имоти в страната, чиито акции се търгуват на борсата -Vanke Co. От компанията отчетоха печалба в размер на 1.67 млрд. юана (220.8 млн. долара) за изминалото тримесечие или 0.25 юана на акция, на фона на реализираната година по-рано печалба от 1.27 млрд. юана или 0.32 юана на акция.

Приходите на компанията са се повишили с 66% дэ 11.1 млрд. юана.

Акциите на компанията са нараснали над три пъти за настоящата година, на фона на повишението от 166% в индексът, следящ изменението на строителните компании.