С 14 % са поскъпнали цените на жилищата в Пловдив през 2007 година, като средната цена за периода е 571 евро за кв. м, става ясно от изнесените данни на агенция за недвижими имоти “Адрес“.

Една от основните тенденции на пазара на жилищни имоти в страната през тази година са по-високите цени на старото строителство, спрямо тези на новото. За разлика от останалите големи градове, единствено в Пловдив не се наблюдава такава тенденция.

Цените на новото строителство са по-високи с повече от 8%, в сравнение с тези на старото, като поскъпването в сегмента е 13%.

Желаещите да си купят жилище ново строителство е трябвало да заплатят средно по 592 евро за кв. м. На търсенето за такива апартаменти отговарят и предприемачите, които стартираха свои проекти за затворен тип комплекси, основно в западната и югозападната част на града.

Поскъпването на старото строителство за 2007-а е с повече от 14%, като средната цена за кв. м е 540 евро. Панелните апартаменти са сред търсените имоти от купувачите, заради възможността с по-малко средства да се нанесат веднага, както и заради функционалността на тези жилища.

С близо 38% са се увеличи цените на имотите в центъра на града, където през изминалата година пазарът беше доста динамичен. Годината започна с плавно нарастване на цените, като най-голямо бе увеличението през третото тримесечие.

Активно развитие претърпя строителството и в кв. „Тракия” и „Кючук париж” заради свободните парцели. Основната група купувачи там са младите семейства, които познават добре предимствата на кварталите и закупуват двустайни и тристайни апартаменти.

С приблизително 33% са се увеличили цените на жилищата в най-големия пловдивски квартал - Тракия, където през изминалата година най-търсени бяха новопостроените апартаменти.