Цените на жилищната недвижима собственост в Сингапур са се повишили с най-много от седем години насам през първото тримесечие на годината, водени от силното поскъпване на луксозните жилища, посочиха публикувани в медиите данни.

За трите месеца от началото на годината цените на жилищата в страната са се повишили с 4.8%, в сравнение с предходното тримесечие.

На годишна база цените на жилищата в Сингапур са се повишили с 16.5%, посочиха още публикуваните данни.

От изследователския институт Urban Redevelopment Authority (URA) заявиха, че индексът, следящ цените на недвижимите имоти се е повишил до 136.5 пункта през първото тримесечие от 130.2 пункта през тримесечието октомври-декември на миналата година.

Най-голямо повишение са регистрирали в столицата и по-точно в централните й части, като през първото тримесечие те са поскъпнали с 5.5%, в сравнение със значително по-слабото повишение в цените на апартаментите от 2% в останалите части на островната република.

Ръст са отбелязали и цените на наемите, следвайки тенденцията на поскъпване на жилищата. Наемите са нараснали със 7.6% през първото тримесечие, в сравнение с повишението им от 5.3% през последното на миналата година на годишна база.

Повишението в цените на имотите продължава да се предопределя от приетите през юли миналата година правителствени мерки за облекчаване на кредитирането при покупка на недвижима собственост в страната, коментират имотни специалисти.

Офис-наемите в републиката са се повишили с 10.4% по данни на URA за периода януари-март, което е леко понижение от нивото им на поскъпване в размер на 11.6% на годишна база през предходното тримесечие.