Жилищата в страната поскъпнаха средно с 18.6% през 2007 г.

735
Жилищата в страната поскъпнаха средно с 18.6% през 2007 г.

Средният ръст на цените на жилищата в страната за 2007 г. на база сключени сделки е 18.6%, обявиха днес от "Адрес". Средната цена за периода е 737 евро за кв. м, докато през 2006-а тя е била 624 евро за кв. м.

Най-продаваното жилище през миналата година е двустайният апартамент с цена до 60 хиляди евро, сочат още данните на агенцията.

Специалистите обобщиха, че старото строителство отбелязва и по-голямо поскъпване през годината, в сравнение с новото. Най-много тези жилища са повишили цената си в Русе с 45%, Варна-41% и София- 40%.

Въпреки интереса на купувачите към старото строителство, по-голяма част от тях предпочитаха да закупят новопостроен имот. Независимо от увеличеното предлагане на такива апартаменти, търсенето остана по-високо. Най-съществено поскъпване се наблюдава в Русе- 49%, Бургас-31% и Стара Загора-22%.

Според Катя Ценова - управляващ съдружник и изпълнителен директор на "Адрес", неспокойният като цени пазар през изминалата година ще се регулира все повече, като повишаването на цените ще се пренесе и в 2008-а, но нарастването ще е с по-умерени и плавни темпове. Ръстът ще се движи в границите 10-15%, като по-голямо увеличение ще достигат цените на жилищата в периферните райони и на имотите с добри характеристики. В някои сегменти цените ще се запазят или ще се покачват с по-нисък темп, като при панелните жилища, например”.

“През следващите години се очаква окрупняване на пазара и предлагането на по-големи проекти, които ще определят тенденциите и развитието. Инвеститорският интерес ще се фокусира в изграждането на крайградски жилищни зони, сателитни селища и затворени комплекси. Увеличеното предлагането ще задълбочи сегментирането и успех ще имат само добре прецизираните и балансирани продукти. Купувачите, които вече имат добре изградена култура на пазаруване ще се определят избора си според качеството на имотите, допълни Ценова”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg