Средният ръст на цените на жилищата в страната за 2007 г. на база сключени сделки е 18.6%, обявиха днес от "Адрес". Средната цена за периода е 737 евро за кв. м, докато през 2006-а тя е била 624 евро за кв. м.

Най-продаваното жилище през миналата година е двустайният апартамент с цена до 60 хиляди евро, сочат още данните на агенцията.

Специалистите обобщиха, че старото строителство отбелязва и по-голямо поскъпване през годината, в сравнение с новото. Най-много тези жилища са повишили цената си в Русе с 45%, Варна-41% и София- 40%.

Въпреки интереса на купувачите към старото строителство, по-голяма част от тях предпочитаха да закупят новопостроен имот. Независимо от увеличеното предлагане на такива апартаменти, търсенето остана по-високо. Най-съществено поскъпване се наблюдава в Русе- 49%, Бургас-31% и Стара Загора-22%.

Според Катя Ценова - управляващ съдружник и изпълнителен директор на "Адрес", неспокойният като цени пазар през изминалата година ще се регулира все повече, като повишаването на цените ще се пренесе и в 2008-а, но нарастването ще е с по-умерени и плавни темпове. Ръстът ще се движи в границите 10-15%, като по-голямо увеличение ще достигат цените на жилищата в периферните райони и на имотите с добри характеристики. В някои сегменти цените ще се запазят или ще се покачват с по-нисък темп, като при панелните жилища, например”.

“През следващите години се очаква окрупняване на пазара и предлагането на по-големи проекти, които ще определят тенденциите и развитието. Инвеститорският интерес ще се фокусира в изграждането на крайградски жилищни зони, сателитни селища и затворени комплекси. Увеличеното предлагането ще задълбочи сегментирането и успех ще имат само добре прецизираните и балансирани продукти. Купувачите, които вече имат добре изградена култура на пазаруване ще се определят избора си според качеството на имотите, допълни Ценова”.