Цените на жилищната недвижима собственост във Великобритания са паднали през последния месец на миналата година с най-бърз темп от началото на 90-те години на миналия век.

Това показват последните изнесените данни на Кралския институт на лицензираните оценители на недвижими имоти (RICS), цитирани от Ройтерс.

Балансът на цените на жилищната собственост според RICS е паднал до – 49.1% през декември миналата година, което е най-ниската му стойност от ноември 1992 г. насам. За предходния месец бе отчетена стойност -40.6%, като прогнозата беше за по-умерен спад до -45.0%.

След изнесените данни стана ясно, че по този начин пазарът отбеляза своето пето поредно месечно понижение.

Сред доста обезпокоителните факти е това, че доверието на оценителите в продажбите и перспективите пред цените се влошава значително.

Броят на непродадените недвижими имоти за последния месец на изминалата година е нараснал с още 7.1%, след като отбеляза увеличение с 9.1% за месец ноември и 10.3% за октомври.

Делът на реализираните продажби на имоти на острова спрямо непродадените на пазара пада до 30.7% през декември, което сочи само едно – пазарът е изключително нестабилен.