Провъзгласена от специализираните агенции като най-приятния град за живеене в света, Виена се слави и със своя пазар на недвижими имоти при много по-умерени цени спрямо повечето европейски столици.

Това е така, защото субсидираните жилища, в които живеят близо 55% от общо 1.7 млн. виенчани, дърпат цените на имотите надолу, съобщава Франс прес.

Така например апартамент под наем в най-атрактивния район, на една крачка от императорския дворец на Хабсбургите или от операта, струва по-евтино от жилище в 19-и парижки квартал, най-достъпният във френската столица. Тази ситуация се обяснява с две понятия: Gemeinndebau (общински жилища) и Genossenschaftswohnungen (кооперативни постройки).

Първото включва 220 000 общински социални жилища, наследени от волунтаристката политика на социалдемократите в кметството от 1919 г. Второто се отнася за около 200 000 субсидирани апартамента, управлявани от сдружения с нестопанска цел, където наемите са средно с 30 процента по-ниски в сравнение с частния пазар.

Освен това пазарът на жилища под наем е свит до около 25% от общо 770 000 жилища в австрийската столица, останалата част се обитават от собственици.

Тази структура задържа ниски наемите: средно 6.28 евро на кв.м в средата на 2010 г. в целия жилищен парк спрямо 5.30 евро в жилищата в режим на регулиран наем. "Това положение повишава изискванията. Виенчани искат да имат просторни, качествени и евтини жилища", посочва Херберт Лудъл, който работи в сектора на субсидираните апартаменти.

Слабият пазар поддържа относително ниски и цените за покупка на жилище: кв.м струва средно 2200 евро, според веригата агенции за недвижими имоти Remax. Това е по-евтино в сравнение с Варшава или Прага и далеч от цената от 7030 евро на квадратен метър в Париж.

Темпът и обемът на трансакциите остава на доста добро ниво поради засиления интерес към инвестиции в недвижими имоти от началото на кризата и опасенията от валутна девалвация, изтъква директорът на австрийското подразделение на Remax, Бернхард Райкерсдорфер. През първите шест месеца на годината във Виена са били купени 8000 жилища, допълва той.

Наемателите вече започват да усещат този засилен интерес. Наемите са нараснали с 10% между 2007 г. и средата на 2010 г. - по-бързо от инфлацията. Броят на жителите на Виена - икономическото сърце на страната - е набъбнал със 150 000 души за десет години, но новото строителство само отчасти е последвало този растеж. Модерните тенденции на живот (повече неженени граждани, търсене на по-просторни жилища) също са засилили натиска върху цените.

Тази тенденция може да продължи, според Асоциацията на наемателите в Австрия (MV). "Все повече международни инвеститори се появяват на пазара и очакват рентабилност над 10%", бие тревога нейният председател Георг Нидермюлбихлер.

Това обаче не е интересно за спекулативните фондове, тъй като възвръщаемостта е твърде слаба, успокоява Волфганг Зеделмайер от компанията Wienwert, чиято дейност е ремонт и продажба на стари жилища.

Пред тези заплахи за своите членове, асоциацията на наемателите извади друго оръжие. След като успя да издейства намаляване на комисионните на брокерите на недвижими имоти, сега тя се бори за прозрачност при изчисляване на наемите, някои от които според нея са завишени с 20 до 25 на сто.

Източник: БТА